Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Florin Cîţu nu pune deprecierea cursului leu-euro pe seama crizei politice: Nu este niciun motiv de îngrijorare

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Florin Citu

Premierul Florin Cîţu a afirmat, vineri, în legătură cu deprecierea leului faţă de euro că aceasta începuse înainte de situaţia politică actuală, susţinând că "nu este niciun motiv de îngrijorare", anunță Agerpres.

"Cursul leu-euro este determinat de piaţă. Este foarte complicat să spunem că ceea ce se întâmplă astăzi aici are legătură sau că acest lucru, cursul, are legătură cu ce se întâmplă în situaţia politică, pentru că, dacă mă uit, deprecierea cursului începuse înainte de acest eveniment. Poate să fie legat de dobânzile foarte mici din piaţa din România. Dacă ne uităm la dobânzile de la credite, acestea scad. Ar trebui să fim foarte atenţi ce se întâmplă cu piaţa internaţională", a spus Cîţu, întrebat după şedinţa de guvern în legătură cu situaţia cursului leu-euro în actuala criză politică.

El a apreciat că "nu este niciun motiv de îngrijorare".

"Vă spun că această depreciere începuse înainte de această situaţie. Nu este niciun motiv de îngrijorare. Preţurile în piaţă sunt determinate - preţuri şi cursul valutar sunt determinate de piaţă. Dacă ne uităm la nivel internaţional, vedem că sunt mai multe modificări. De exemplu, Statele Unite, deşi au o inflaţie foarte mare, de 5,4%, banca federală spune că nu va creşte dobânzile, ceea ce înseamnă iarăşi o presiune pe monedă. Este mult mai complicat să înţelegem exact ce se întâmplă cu valutele pe termen foarte scurt. Pe termen mediu, putem să discutăm, dar moneda naţională este una dintre cele mai stabile monede din afara zonei euro", a mai spus Cîţu.

Euro a atins vineri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României a fost de 4,9416 lei/euro, în creştere cu 0,30 bani (0,06%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9386 lei.

Recordul anterior a fost consemnat joi, când un euro a fost cotat la 4,9386 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.