Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO + FOTO Cum arată Catedrala Neamului, după demontarea unor schele

La exteriorul Catedralei Naționale echipele de muncitori au demontat schelele de pe fațadele turlelor secundare, care impresionează prin armonia lor arhitecturală, oferindu-i privitorului o pregustare din frumusețea acestei construcții de excepție. În prezent, întrucât temperaturile nu permit lucrări exterioare de placare cu piatră și tencuieli, în interior absida sudică a fost tencuită complet și se desfășoară lucrări de tencuire și pregătire pentru pictură la Arcul Triumfal, situat deasupra soleei. În atelier, pictorii lucrează la elemente decorative, iar în interiorul ­catedralei la scena „Nașterea Domnului”, ­finalizată în proporție de peste 50 la sută, scrie ziarullumina.ro.

Părintele Nicolae Crîngașu, Consilier patriarhal și coordonator al Sectorului Monumente și construcții bisericești, a explicat pentru Trinitas TV lucrările planificate pentru anul în curs la Catedrala Națională. Accesul principal în curtea ei se va face prin două porticuri: unul îi va omagia pe eroii neamului, celălalt pe toți donatorii sfântului lăcaș.

Citește și: Biserica dă raportul: 'Lovitură' de peste 43 de milioane de lei a urmașului Patriarhului Daniel

Cele două porticuri arcuite vor străjui accesul spre intrarea principală în Catedrală, cea dinspre Strada Izvor, în partea de vest a Catedralei. Ele se vor îmbina pe linia care reprezintă axul central al edificiului și vor avea două cupole inscripționate cu mesaje de recunoștință.

„Unul de recunoștință eternă pentru eroii neamului, cărora le este consacrată această catedrală, și o să fie scris cu niște litere mari, aurii, ca o recunoștință vie, pentru totdeauna, față de jertfa lor supremă pentru țară și pentru credință. Celălalt text va fi unul de recunoștință față de toți oamenii care au ajutat la construcția catedralei”, a explicat Părintele Nicolae Crîngașu.

Citește și: VIDEO Arhiepiscopul care a dat peste 6,5 milioane de lei pe filantropie în numai 12 luni

Lucrările pe șantierul Catedralei Naționale au continuat în această perioadă cu demontarea schelei din zona superioară a edificiului, acolo unde tencuielile decorative și placările cu piatră au fost finalizate. La exterior se lucrează în lanternoul din vârful turlei mari la placarea cu tablă a tavanului balconului și a stâlpilor lui.

Cea mai remarcabilă lucrare care se va face la interior în acest an va fi pictura în mozaic a Arcului Triumfal, care realizează legătura între navă și zona altarului.

Citește și: Ce au putut să facă doi episcopi cu aproape 6 milioane de lei

„Arcul triumfal din fața Sfântului Altar este de o mare frumusețe, Părintele Patriarh a aprobat un proiect extrem de frumos”, a precizat coordonatorul Sectorului Monumente și construcții bisericești.

„Dacă tot ce am văzut până acum din pictură are o frumusețe cerească, mi se pare că și acest Arc Triumfal, care parcă unește cerul cu pământul, altarul cu restul bisericii, are o frumusețe și o expresivitate liturgică cerească.”, a mai spus Nicolae Crîngașu, conform basilica.ro.

La interior este în curs de finalizare pictura în tehnica mozaic din Sfântul Altar, iar absida sudică este tencuită complet și este pictată scena Nașterii Domnului în proporţie de peste 50 la sută. Deasupra soleei a fost montată schela și au loc lucrări de tencuială la Arcul Triumfal. În perioada următoare va fi montată schela în absida nord, unde se vor demara lucrări de tencuire. Totodată, la -16 m și -11 m în subsolul catedralei se execută în prezent goluri de uși pentru comunicarea directă între paraclisul de la -11 m și sălile polivalente de la nord și sud.

Citește și: Preoții dau exemplu: Au mers să doneze sânge

„La interior, în momentul de față lucrăm la Arcul Triumfal din fața catapetesmei, care este obiectivul nostru central pentru partea aceasta. În momentul de față tencuim, după care urmează să aplicăm pictura în mozaic. În afară de tencuielile acestea, am continuat să finalizăm lucrarea de pictare în absida sud, care este tencuită complet și este și pictată scena Nașterii Domnului în mare parte. Ne pregătim să declanșăm montarea schelei în absida nord, unde vrem să aplicăm tencuiala, fiindcă avem forța de muncă necesară și ne permit și condițiile meteorologice să executăm astfel de lucrări interioare, urmând să demontăm schela, pentru că pictarea în absida nord o să fie, potrivit calendarului nostru constituit împreună cu pictorii și cu furnizorii de mozaic, destul de târziu, probabil la sfârșitul toamnei sau poate chiar anul viitor. Mai avem o lucrare importantă foarte grea și elaborată la -16 m și -11 m, în subsolul catedralei, unde avem de executat câteva goluri de uși pentru comunicarea directă între paraclisul de la -11 m și sălile polivalente de la nord și sud, tot de la -11 m. Pentru această comunicare este vorba de o îmbunătățire a proiectului pe care am făcut-o ulterior. A fost nevoie să executăm goluri de uși destul de mari, străpungând peretele mulat și peretele catedralei. Acolo este o lucrare care se execută extrem de greu. Încă suntem în curs de desfășurare. Noi îi oferim foarte mare atenție, deoarece în paralel cu executarea golurilor în acești pereți structurali a trebuit să facem consolidarea vecinătăților, care se face cu o tehnologie specială”, a precizat părintele Nicolae Crîngașu.

Citește și: Încă o faptă din 'clanul marelui alb': Peste 18 milioane de lei cheltuiți de o arhiepiscopie pe... filantropie

Lucrări la Catedrala Națională în 2022

Pe parcursul acestui an se vor mai finaliza tencuielile decorative și placările cu piatră la nava catedralei.

„În curând, noi sperăm că terminăm toate lucrările peste Cota +45, deci peste streașina navei principale a catedralei – turle și tot ce înseamnă acoperișurile”, a menționat Părintele Nicolae Crângașu.

Lucrările de la nava bisericii vor continua și ele. Se va continua aplicarea pietrăriei ornamentale în jurul ferestrelor (mai sunt de finalizat 60% dintre ele) și în cele trei pridvoare rămase: nord, sud și est, unde este lângă altar și lucrările vor fi mai complicate.

„După ce am face această etapă, de finalizare a tuturor elementelor de pietrărie ornamentală, trebuie să facem tencuirea. Tencuirea Catedralei se face cu o tencuială de ciment de culoare gri. Deci suportul principal, care este o tencuială armată, foarte rezistentă, peste care se aplică tencuiala ornamentală, decorativă. Aceste operațiuni ar putea să dureze tot anul dacă am avea bugetul alocat”, a declarat Părintele Nicolae Crîngașu.

Alte lucrări pentru anul în curs: pietruirea de la Cota Zero – soclul Catedralei și de la Cota – 2 – terasa circulară din jurul acesteia, care este betonată și hidroizolată, dar nu este placată cu pietrărie.

La interior este în curs de finalizare pictura în tehnica mozaicului din altar și se lucrează la montarea scenei Nașterii Domnului din absida sudică. Deasupra soleii a fost montată schela și se lucrează la tencuirea Arcului Triumfal.

„Partea aceasta de aplicare a picturii în mozaic pe peretele Catedralei este ultima dintr-un proces mult mai lung și complicat, de realizare a icoanei, picătură cu picătură, în atelierele în care pictorii noștri lucrează intens”, a spus Părintele Nicolae Crîngașu.

El a menționat că ritmul lucrărilor la pictura în mozaic continuă la fel în orice anotimp, deoarece partea cea mai mare se realizează în atelier.

„După ce se face o lucrare de circa o lună de zile în atelier, bob cu bob, din mozaic, pe un suport special de hârtie, în câteva zile se montează pe perete. Cam aceasta ar fi ponderea lucrărilor de pictare, care sunt într-o etapă foarte încurajatoare și foarte spectaculoasă”, a mai spus părintele consilier.

Părintele consilier ne-a mai explicat și procesul ingineresc spectaculos prin care va fi montată crucea de pe turla principală, cu o macara șenilată de 600 de tone: „Crucea de pe turla principală o vom monta la finalul lucrărilor peste cota +45 m. În momentul de față, pe baza turlei mari, la cota +65 m, avem montată singura macara care deservește transportul pe verticală cu materiale de lucru. Acolo încă mai avem de făcut lucrări. Când vom termina aceste operațiuni o să putem demonta macaraua fixă care deservește acum zona. În prezent, dacă am monta crucea pe turla mare, în rotire macaraua s-ar lovi de ea. Vom face montarea crucii cu o macara șenilată de 600 de tone. Este o ridicare extrem de impresionantă, pentru că, pe lângă spectaculozitatea ei, este și foarte dificilă din punct de vedere ingineresc. Vom pregăti un platou, care să reziste la presiunile uriașe pe care le dezvoltă macaraua în timp ce face mișcările cu brațul până la cota +130 m ca să ridicăm crucea. Estimăm că acest lucru îl vom face în vara sau toamna aceasta cel mai târziu, pentru că sperăm ca până atunci să finalizăm tot ceea mai avem, inclusiv tencuielile la baza turlei mari și la inelul principal cu medalioane al turlei. Mai avem de lucru la turla mare, spre deosebire de celelalte turle, inclusiv turla-clopotniță, care sunt terminate aproape sută la sută”.

În interiorul Catedralei Naționale, echipa experimentată și specializată condusă de pictorul Daniel Codrescu lucrează la scena „Nașterea Domnului” din absida sud, iar în atelier la elementele pentru Arcul Triumfal. „În atelier lucrăm la elementele pentru Arcul Triumfal, cel care leagă naosul de Sfântul Altar. Am reușit să finalizăm mozaicul pentru scena «Nașterea Domnului», conform proiectului aprobat, și urmează să definitizăm și montajul. În prezent s-a montat în proporție de peste 50 la sută din scenă și urmează să finalizăm ultimele detalii spre sfârșitul lunii. După această etapă se va demonta schela, pentru că ne vom concentra cu montajul pe Arcul Triumfal. Între timp, până spre vară ne concentrăm și pe definitivarea celorlalte zone ce urmează a fi proiectate, inclusiv turla centrală și pronaosul. Acestea sunt zonele cele mai importante care urmează să fie clarificate din punct de vedere compozițional și cromatic. Între timp, s-a lucrat pentru demisolul catedralei și s-au făcut câteva propuneri iconografice pentru decorarea spațiului de acolo. Este un spațiu care implică anumite dificultăți, pentru că este foarte lung și destul de jos ca proporție, dar care oferă o boltă foarte amplă, un altar și o serie de galerii. Acel spațiu are și o funcție specială, întrucât este și necropolă a Patriarhilor României. Deci, este o funcție dublă, de paraclis de catedrală și în același timp și necropolă. Astfel, trebuie să ținem cont de acest aspect în elaborarea temelor”, a explicat pictorul Daniel Codrescu.

Comparând Catedrala Mântuirii Neamului cu proiecte asemănătoare din alte țări se poate constata că nu este scumpă, ci dimpotrivă. Întreaga construcție va costa cu 20 de milioane de euro mai puțin decât refacerea acoperișului distrus de flăcări al Catedralei Notre Dame din Paris.

Doar costul clădirii Catedralei Naționale a fost estimat în 2010 la 118 milioane de euro, dar până în prezent au fost cheltuiți 105.675.115 euro, inclusiv pentru pictură și alte amenajări. Practic, au fost investiți mai puțini bani decât s-a estimat, fapt nemaiîntâlnit, mai ales dacă avem în vedere durata de 10 ani a șantierului, creșterea cursului euro și a prețurilor la materialele de construcție.

Donează

Pentru pictură

Patriarhia Română

Cont pictură în lei: RO91RNCB0075004895030395

Cont pictură în euro: RO64RNCB0075004895030396

Banca: BCR – Banca Comercială Română

Pentru alte lucrări

Tel.: 0799887955

Email: ctitor@catedralaneamului.ro

Web: www.catedralaneamului.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.