Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Arhiepiscopul care a dat peste 6,5 milioane de lei pe filantropie în numai 12 luni

Facebook
ÎPS Casian, Dunărea de Jos

La Galaţi, s-au desfăşurat lucrările Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Întrunirea a avut loc la Centrul eparhial şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Acest organism executiv care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga eparhie precede lucrările şedinţei de mâine ale Adunării Eparhiale.

În debutul lucrărilor, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre perioada dificilă de pandemie care a putut fi strabătută prin rugăciune stăruitoare, speranţă, comuniune şi solidaritate, iar forma de ajutorarea celor în nevoi şi în suferinţe a fostrezultatul cooperării bune dintre oamenii milostivi şi iubitori de semeni.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, volumul 22 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, carţile ”Plugărie din ţarina inimii”, ”Ozon din plămânul veniciei”, ”Gânduri din vistieria inimii”, ”Întru odihna Ta, Domane”, ”Teologie şi educaţie la Dunărea de Jos” şi broşura ”Mens sana in corpore sano”, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Invitat special la şedinţă a fost prof. univ. ing. dr. Puiu Georgescu, rectorul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi. În discursul rostit, distinsul invitat a evidenţiat parteneriatul fructos care există între Universitate şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, care poate fi consolidat în continuare prin noi proiecte şi activităţi de cercetare în domeniul educaţiei.

În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2021 la nivelul fiecărei subunităţi, pe baza dărilor de seamă întocmite de protoierii.

Între programele social-filantropice şi misionare desfăşurate în eparhie se numără cele de la ”Duminica Înfricoșătoarei Judecăți“, „Duminica Sf. Cuci“, „Duminica Părinților și a copiilor“ şi „Duminica Migranților“, prin care au fost oferite alimente, medicamente și alte ajutoare pentru familiile sărace sau instituțiile sociale, în valoare de peste 350.000 lei

„Ne înnoim de Sf. Paşti“ este un alt program eparhial important prin care au fost oferite materiale de igienă şi articole vestimentare în valoare de peste 300.000 lei pentru aproape 10.000 de persoane.

La început de an şcolar a fost implementat programul social ”Hristos în școală”, prin care aproximativ 4.000 de copii care provin din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, în valoare de peste 250.000 lei.

De asemenea, unităţile medicale şi multe persoane bolnave au primit sprijin din partea Eparhiei Dunării de Jos, concretizat prin oferirea de apartură medicală, o ambulanţă de mare capacitate şi materiale pentru curăţenie şi igienă în valoare de 200.000 lei.

Acestor iniţiative de ajutorare se adaugă contribuţia consistentă a Centrului eparhial, implicarea subunităţilor bisericeşti, activităţile desfăşurate prin intermediul celor 50 de aşezăminte social-filantropice din întreaga eparhie, precum şi parteneriatele cu autorităţile locale din judeţele Galaţi şi Brăila.

În anul 2021, valoarea totală a activităților social-filantropice desfășurate de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, a fost de 6.571.012 lei, numărul total al beneficiarilor fiind de 77.675 persoane.

Pe parcursul vacanţei şcolare de vară în Eparhia Dunării de Jos s-a desfăşurat programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanţa din pridvorul bisericii“ prin care peste 2.000 de copii au avut posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară, de a socializa cu alți copii, de a se juca, de a se exprima liber și de a împărtășii celorlalți din abilitățile și darurile cultivate.

Şedinţa a continuat cu analizarea proiectelor şi a programelor pentru anul 2022, în vederea receptării şi aplicării acestora, atât la nivelul Centrului eparhial, cât şi la protopopiate, parohii, mănăstiri şi şcolile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între propunerile pentru anul 2022 se numără: includerea judeţului Galaţi în cadrul Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române,accentuarea rolului rugăciunii din care izvorăşte filantropia, formarea formatorilor şi a angajaţilor din centrele sociale, voluntariatul ca şansă a unirii rugăciunii cu iubirea de milostenie, susţinerea în continuare a Campaniei umanitare,,Donează sânge! Salvează o viață!”,sprijinirea persoanelor vulnerabile, în special a copiilor şi a vârstnicilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.