Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Fotografii realizate de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, expuse la Sala Unirii: sunt surprinse diferite etape de edificare ale Catedralei Încoronării

Facebook.com, IPA Regiunea ILFOV
Catedrala Încoronării, alba iulia

Mai multe fotografii realizate de "fotograful Unirii", Samoilă Mârza, în care sunt surprinse diferite etape de edificare ale Catedralei Încoronării, precum şi cu demolarea unei părţi din zidul vestic al cetăţii Alba Iulia, în preambulul demarării construcţiei propriu-zise, au fost expuse, marţi, la Sala Unirii din Alba Iulia, relatează Agerpres.

"Nu ştiu dacă în istoria României s-a mai construit vreodată o biserică sau o catedrală dedicată unui eveniment, aşa cum este cea de la Alba Iulia", a spus, la vernisajul expoziţiei, directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Expoziţia are loc în cadrul evenimentelor desfăşurate în "Anul Centenarului Încoronării".

Catedrala Încoronării, cunoscută şi sub denumirile de Catedrala Reîntregirii şi Catedrala Ortodoxă, a fost ridicată într-o perioadă relativ scurtă, de un an şi jumătate, printr-un uriaş volum de muncă, cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ale căror portrete pot fi admirate la intrarea în lăcaşul de cult.

"Iniţial s-a făcut o breşă în zidurile de vest ale fortificaţiei (construite în secolul al XVIII-lea - n.red.) şi au fost demolate sediul comandantului cetăţii şi clădirile anexe, grajduri, magazii', aflăm dintr-un volum semnat de Ionela Simona Mircea despre locul unde a fost edificat lăcaşul de cult.

Catedrala, care a fost construită după modelul Bisericii Mari a Curţii Domneşti din Târgovişte, cu planul în cruce greacă înscrisă, la care s-au adăugat detalii bizantine şi neoromâneşti, trebuia să amintească şi de fosta ctitorie a lui Mihai Viteazul, de la 1597.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit "Întabularea Transilvaniei pe România", a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918. Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Trebuie menţionat că populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.

Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, cuprinde şi imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.