Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Fritz dă de pământ cu oferta Austriei privind intrarea în Schengen: 'Concesiile nu au nicio legătură cu Schengen!'

Facebook
Dominic Fritz

Fritz dă de pământ cu oferta Austriei privind intrarea în Schengen: „Concesiile nu au nicio legătură cu Schengen!”

Dominic Fritz la televiziunea austriacă ORF, despre Schengen: „Nu vă așteptați să trimit flori de mulțumire la Viena!”

Invitat aseară în direct la știrile de la televiziunea națională austriacă, ORF, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a apreciat oferta Guvernului Austriei referitoare la Schengen ca fiind „o concesie simbolică, care e departe de ceea ce avem nevoie de fapt: acces total la Schengen pentru toți cetățenii UE.”

Intervenția vine după anunțul Austriei privind ridicarea granițelor aeriene pentru România, dar cu condiții: „Văd critic în mod special faptul că nu e vorba de condiții generale pentru îmbunătățirea sistemului Schengen ca atare, ci condiții care practic avantajează direct Austria. Dacă se cere ca o parte din solicitanții de azil care sunt acum în Austria să fie preluați de România și Bulgaria, se exploatează furia românilor de a nu intra în Schengen pentru a obține concesii care de fapt nu au nicio legătură cu Schengen”, a spus Fritz.

„Trebuie să fac din nou apel la dreptate: știți în ce țară lucrează majoritatea mamelor românce care își lasă copiii minori în România? Austria e pe primul loc. Asta înseamnă că Austria beneficiază de libera circulație a persoanelor, iar multe familii de români plătesc scump faptul că mamele lucrează în Austria, în îngrijire, de exemplu. Iar când vor să se întoarcă acasă în vacanță să-și vadă copiii, sunt lăsate la graniță ca și cum ar fi cetățeni UE de mâna a doua. Asta este o situație care subminează coeziunea în Uniunea Europeană”, a concluzionat Dominic Fritz. Exact în urmă cu un an, primarul Dominic Fritz făcea un apel la televiziunea națională austriacă, pentru primirea României în Schengen, arătând că „românii nu sunt cetățeni europeni de mâna a doua. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui.”

Context

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene 'condiţii clare' pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul 'Air Schengen'. Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni (mai multe, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.