Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Guvernul sfidează referendumul lui Iohannis din 2019: O nouă infracțiune a fost introdusă prin OUG

captura facebook
iohannis referendum

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, anunță că Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență care prevedere incriminarea neplății contribuțiilor și a impozitelor.

„S-a aprobat reincriminarea ca infracțiune a faptei de neplată a stopajului de sursă. Vreau să mulțumesc mediului economic - care ține această țară în spate, medic economic corect - că a ajutat ca formularea să nu fie una ambiguă. Articolul a fost modificat: 'Reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 60 de zile de la termenul de scandeță prevăzut de lege a impozitelor și contribuțiilor prevăzute la prezenta lege.' De asemenea s-a mai introdus un termen de conformare. Această prevedere va intra în vigoare de la 1 martie 2022, pentru a putea intrat în normalitate în ceea ce înseamnă conformarea voluntară a mediului economic cu regimul fiscal”, a declarat ministrul.

Guvernul nesocotește astfel rezultatul referendumului din 2019. Peste 86% dintre alegătorii de la respectivul referendum au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?” Cu alte cuvinte, românii s-au exprimat prin vot împotriva posibilității guvernului de a adopta o OUG precum cea de vineri, 17 decembrie 2021.

Ministrul Câciu s-a referit doar decizia CCR care a dezincriminat fapta, nu și la efectele referendumului din 2019.

„Acest articol este creat conform deciziei CCR. Fiecare impozit sau contribuție este bine definită. Decizia nu a dezincriminat fapta pentru că ar fi fost neconstituțională, ci pentru că norma era neclară. Am urmărit foarte atent fiecare cuvânt din motivarea deciziei Curții. Nu se aplică această sancțiune din oficiu. Eu mi-aș dori să nu se întâmple niciodată. Există tot felul de instrumente puse la dispoziție de către stat, pe care le rezolvă chiar circuitul economic. Există un termen de conformare de 60 de zile peste data scadenței. Există instrumente de eșalonare, vom mai dezvolta și alte instrumente de eșalonare. Creanțele eșalonate nu reprezintă creanțe restante. Când ai intrat pe procedura de eșalonare, nu mai ai nicio treabă cu acest articol”, a mai declarat ministrul finanțelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.