Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Igor Dodon vorbeşte despre România într-un interviu de bilanţ - 'Nu-mi doresc anul 2020 să fie anul alegerilor parlamentare anticipate'

cristianhrituc.ro
Igor Dodon Vladimir Putin

Președintele Igor Dodon a acordat un amplu interviu de bilanț Europei Libere, în care a explicat de ce aeroportul Chișinău trebuie să se întoarcă în proprietatea statulu iar infrastructura trebuie finanțată și cu credite din Rusia.

A vorbit despre fosta și actuala majoritatea parlamentară, despre faptul că încă nu și-a declarat oficial candidatura la un nou mandat prezidențial și despre „subiectele care divizează” societatea și pe care încearcă să le țină în afara discursului public.

Acesta a răspuns şi unor întrebări privind importul de gaze şi a făcut o referire la România, care importă o parte din necesarul de gaz din Rusia.

Citeşte şi: ANP a refuzat-o pe Oana Zamfir, de la Antena 3, să facă un interviu cu Liviu Dragnea - A semnalat situaţia unui ministru şi insistă cu demersul său

"Europa Liberă: Dvs. ați promis o reducere a tarifelor pentru importul gazelor rusești.

Igor Dodon: „Eu am promis o reducere a prețului începând cu 1 ianuarie, el va fi redus și va fi redus esențial, cu 50-60 de dolari mai ieftin.”

Europa Liberă: Și pentru consumatorii casnici?

Citeşte şi: Soţia unui caporal mort în spital ACUZĂ - 'Au vrut să scape repede de el, de noi'

Igor Dodon: „Pentru consumatorii casnici am spus că tendința din anul următor ne-ar putea permite să facem o reevaluare a tarifelor și vom vedea care este dinamica în luna martie-aprilie și vom lua o decizie în acest sens.”

Europa Liberă: Gazpromul nu ar avea interes să fie dat în folosință gazoductul Iași-Chișinău?

Igor Dodon: „Nu cred.”

Europa Liberă: Am auzit mai multe constatări de felul ăsteia.

Igor Dodon: „Da ce au ei cu asta? Pentru acest gazoduct, Iași-Ungheni-Chișinău, alt gaz decât rusesc nu va fi.”

Europa Liberă: Sunteți sigur?

Igor Dodon: „Românii cumpără gaz rusesc, ceea ce extrag ei intern, România, nu le ajunge pentru consumul lor și ei cumpără suplimentar din Rusia. Așa că, chiar dacă va fi – eu vreau să fie construit mai repede acest gazoduct, pentru că ține de securitatea energetică a statului – dar acolo tot gaz rusesc va fi. Dacă tranzitul prin Ucraina va fi în următorii cinci ani și avem și reversul care a fost negociat de dl Ceban, directorul Moldova-gaz, și e pus la punct bine, e bravo în acest sens.”

Europa Liberă: Se pare că și fostul guvern și-a pus umărul la rezolvarea acestei probleme.

Igor Dodon: „Este director la Moldova-Gaz.”

Europa Liberă: Am înțeles.

Chiar dacă acest gazoduct va fi construit mai repede (...) acest gazoduct, din punct de vedere economic, el va sta pustiu, gol și va genera cheltuieli...

Igor Dodon: „Da, ei și-au pus umărul deoarece au acceptat candidatura dlui Ciobanu. Când eu l-am propus, dna Maia Sandu la acceptat, cu toate că dl Năstase era categoric împotrivă. Îl vroia pe Machedon sau nu știu pe cine acolo. Dar asta-i altă întrebare. Chiar dacă acest gazoduct va fi construit mai repede, și îmi doresc în anul viitor să fie dat în exploatare, în cazul când tranzitul prin Ucraina se va păstra, acest gazoduct, din punct de vedere economic, el va sta pustiu, gol și va genera cheltuieli, cheltuieli de întreținere, fără a fi utilizat.”", se arată în interviul realizat de publicaţia citată.

Citeşte şi: VIDEO Mărturia unui revoluţionar împuşcat cu cinci gloanţe - 'Eram sigur că mor, dar eram fericit că a curs sânge pentru ţară'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.