Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Imagini spectaculoase ale unor galaxii de stele aflate la 17 milioane de ani lumină, surprinse de telescopul spațial James Webb

nasa.gov
james webb galaxie

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine a unei galaxii aflate la o distanță de 17 milioane de ani-lumină.

NGC 5068 se află la aproximativ 17 milioane de ani-lumină de Pământ. Pentru perspectivă, galaxiile din Calea Lactee, numită Grupul Local, se află la o distanță de 5 milioane de ani-lumină. Așadar, această galaxie se află dincolo de ceea ce am putea considera a fi aproape, scrie alephnews.ro.

Fiecare punct individual de lumină albă care apare în imagini este o stea. NASA a declarat că există mii de stele în această imagine. Și multe dintre ele se află în centrul galaxiei, pe care o poți vedea în partea superioară stângă ca o bară strălucitoare de lumină albă.

Această regiune apare atât de luminoasă pentru că acolo sunt concentrate cele mai multe stele. De asemenea, acolo se desfășoară toată acțiunea.

Cele mai multe galaxii au un centru ultra-luminos datorită prafului cald încălzit de exploziile masive de formare a stelelor, potrivit Harvard Smithsonian. Și tocmai această formare stelară este cea pe care astronomii sunt interesați să o studieze mai mult cu ajutorul JWST.

NGC 5068 este doar una dintr-o serie de alte galaxii pe care Webb le observă în cadrul unui proiect care îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă mai bine formarea stelelor. Webb a realizat, de asemenea, imagini ale galaxiei spirale IC 5332.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.