Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Împăcarea anului în politica românească: Victor Ponta - Crin Antonescu/ INTERVIU

ponta antonescu

Au format împreună USL, probabil cea mai mare construcție politică de după 1990, dar după ruperea alianței, celebra prietenie dintre Victor Ponta și Crin Antonescu părea că se rupsese definitiv. Într-un interviu acordat STIRIPESURSE.RO, Victor Ponta vorbește despre USL, răspunde întrebării ”Cum am reușit să pierd alegerile în fața lui Klaus Iohannis?”, dar ne dezvăluie și faptul că în ultima perioadă s-a împăcat cu Antonescu.

R. Văzându-i prestația lui Klaus Iohannis, nu v-ați pus întrebarea: ”Oare cum de am pierdut eu în fața ăstuia?”. Este inexplicabil rezultatul acelor alegeri, aveați toate cărțile în mână.

V.B. Ooo, dar sigur că mă întreb. Până nu răspund oamenii la întrebarea de ce l-au votat, nu cei din turul I.

R. Atunci oamenii au votat ca să nu iasă Ponta președinte.

V.P. Vedeți, v-ați oferit singur răspunsul la întrebare. Până la urmă și cei care veniseră 91% să voteze împotriva lui Băsescu, probabil că mulți dintre ei îl votaseră. Ei doreau să nu iasă Geoană. Votul negativ are această problemă, că aduce satisfacție câteva zile și pe urmă multă dezamăgire. Ce aș fi putut să fac altfel? Istoria nu se rescrie, poți doar să înveți. Eu am învățat foarte mult din ea și mai am încă de învățat.

R. Cum va reuși PSD să câștige alegerile prezidențiale.

V.P. Nu cred, că în 2019 va fi la fel. PSD a câștigat o sigură dată alegerile prezidențiale, că nu vorbim de începuturi în anii 90. Pornind din anul 2000. Eu în continuare cred că atunci, dacă în turul II intrau Isărescu sau Stolojan și nu Vadim Tudor, nici atunci nu câștigam. A fost marea noastră șansă. De ce? Pentru că la 25 de la Revoluție am văzut mii, zeci de mii de oameni care încă mai credeau că vin comuniștii, care încă se uitau la mine și ziceau că sunt un fel de Stalin. Am multe defecte, dar comunist nu sunt. Sunt cam la limita de dreapta a celor de stânga, mai ales prin măsurile pe care le-am luat. Dacă după 25 de ani problema este că vin tot comuniștii, cred că aici nu este problema lui Iohannis și a lui Ponta, cred că este un pic mai complexă. Mai fac un mic comentariu. M-am uitat pe campania din 2012, nu la ceea ce am făcut noi, ci la ce au făcut ceilalți și spuneau așa, Băsescu, PDL-ul și toți ceilalți ai lui: veniți la vot că vin penalii de la USL și vor să distrugă justiția. Asta era în 2012, iar în 2016 e la fel. Domnule, minte-mă cu altceva, schimbă placa. Asta era placa din 2004, că vin penalii lui Năstase și a ieșit Băsescu, care ați văzut ce cinstit a fost, dacă însă cu alba neagra nu schimbi, dacă cu aceeași placă poți să prostești oamenii, nu schimbi placa. Pentru mine este de neînțeles și asta cu timpul poate o să înțeleg, dar acum nu înțeleg cum poți să îi aduci pe oameni la vot cu același discurs care nu are nicio legătură cu realitatea. Eu cred și întreb oamenii raționali: arăt eu a comunist? Nu, nu prea arăți, dar...

R. A fost greșeala aceea fantastică cu ziua de naștere pe stadion, pe Arena Națională. A fost o imagine foarte puternică

V.P. Probabil că a fost o greșeală, faci multe greșeli în campanie, așa cum multe le faci bune, dar nu are legătură cu comunismul. Așa cum nu are legătură faptul că în 2016 suntem chemați din nou la vot să apărăm DNA-ul de penalii care vor să distrugă justiția. Și în 2012 i-ați mai apărat și în 2009 și în 2008 i-ați apărat. Nu cred că este nevoie, după care de a doua zi toate revin la normal și nu mai e nicio problemă, însă o să o înțeleg și pe asta, mai particip la alegeri acum încă o dată și încă o dată și voi învăța.

R. Ce rol veți juca în această campanie electorală?

V.P. Voi merge în campanie alături de PSD, alături de Liviu Dragnea. Și împreună, și separat vom face campanie împreună.

R. Ce viitor politic vă vedeți? Spuneați că ar fi posibil să vă vedem în Guvern.

V.P. Viața-i lungă, mai am încă mulți ani de posibilă activitate politică și de asta nu vreau să mă grăbesc. Nu mai simt nevoia să mă grăbesc, m-am grăbit o dată, am făcut și lucruri bune și mai puțin bune.

R. Considerați că ați ajuns premier prea tânăr?

V.P. Da, cu siguranță și asta fost o problemă. Și un avantaj și un dezavantaj.

R. Pe perioada USL se luau decizii destul de impulsive, totul era un balamuc continuu.

V.P Și Crin, și eu, Crin e mai impulsiv decât mine. Amândoi am fost lideri adevărați, nu fabricați în laborator. Nu vi-l puteți închipui pe Crin sau pe mine citind de pe o hârtie sau fugind de presă să nu dăm declarații. Am fost alt gen.

R. Ce relații mai aveți cu Crin Antonescu?

V.P. Ne auzim, vorbim. Știți că suntem născuți unul după altul eu i-am dat mesaj și el mi-a dat înapoi.  Ne auzim, vorbim, glumim când mai apare ceva pe la televizor. S-au normalizat relațiile de foarte mult timp. A fost o periodă mai tensionată, dar după aceea ne-am lămurit, cred, amândoi, că dacă aveam alți oameni în jur, el era acum președinte, eu prim-ministru și amândoi lideri ai USL. Oamenii de obicei se ceartă, în general, din cauza celor din jurul lor care îți spun: ai văzut ce rău, îți spunem noi ce o să-ți facă. E destul de clasic, îmi pare rău că împreună cu Crin nu am reușit să ieșim din schema asta, care de multe ori funcționează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.