Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Incendii apocaliptice în Canada: Sute de pompieri din toată lumea au fost chemați în ajutor

incendiu canada

Incendiile de vegetaţie din Canada s-au răspândit vineri în provincia vestică British Columbia, în timp ce, în est, Quebecul a anunţat că va începe eforturi pentru a controla incendiile al căror fum a ajuns până în oraşele nord-americane, transmite Reuters.

Canada se confruntă cu cel mai prost început al sezonului incendiilor de vegetaţie, cu 2.392 de incendii până acum în acest an şi 4,4 milioane de hectare arse, potrivit Canadian Interagency Forest Fire Centre (CIFFC) (Centrul Canadian Interagenţii pentru Incendii de Vegetaţie), o suprafaţă de aproximativ 15 ori mai mare decât media anuală din ultimul deceniu.

CIFFC a raportat 424 de incendii active, dintre care 230 scăpate de sub control, scrie news.ro.

Este neobişnuit ca incendiile să ardă simultan în est şi vest, punând presiune asupra resurselor de combatere a acestora şi alimentând îngrijorările cu privire la consecinţele schimbărilor climatice. Aproximativ 2.500 de persoane au fost rugate joi să evacueze comunitatea Tumbler Ridge din British Columbia.

Oficialii au extins, de asemenea, ordinele de evacuare pentru incendiul din Donnie Creek, al doilea cel mai mare înregistrat în provincie

Un videoclip distribuit de serviciul de pompieri din British Columbia a arătat străzi pustii din Tumbler Ridge, în timp ce pădurile din apropiere erau în flăcări.

Unii evacuaţi îşi găsesc adăpost în Dawson Creek, un oraş aflat la aproximativ 120 km spre nord-est.

”Este devastator, te loveşte chiar în inimă... este înfricoşător, ştiind că este atât de devreme în sezon”, a declarat primarul Dawson Creek, Darcy Dober, pentru Canadian Broadcasting Corp.

În provincia Quebec, ministrul forestier Maite Blanchette Vezina a spus că, pe măsură ce vor ajunge resurse suplimentare, autorităţile vor fi mai capabile să controleze incendiile.

Sute de pompieri din întreaga lume au zburat în Canada.

"Această fază de sprint s-a încheiat - acum suntem într-o fază de maraton. Aşa că în următoarele zile şi săptămâni vom lucra pentru a opri acele incendii active pentru a le aduce sub control şi, în cele din urmă, să le stingem", a spus ea într-un briefing.

Sunt aşteptate ploi peste Quebec şi Ontario în acest weekend, dar s-ar putea să nu fie prea util, a declarat meteorologul pentru Environment Canada, Gerald Cheng, într-un briefing online.

”Îi avertizez pe toţi să nu fie prea plini de speranţă în privinţa ploii, pentru că asta vine cu riscul unor furtuni... precipitaţiile ar putea fi foarte izolate”, a spus el.

Temperaturile din unele părţi din British Columbia au crescut la peste 30 de grade Celsius în această săptămână, cu aproape 10 grade Celsius peste media sezonieră.

În timp ce în weekend sunt aşteptate ploi, există riscul de fulgere.

În provincia de vest Alberta, peste 3.500 de persoane rămân sub ordine de evacuare şi au fost în vigoare avertismente de căldură în mare parte din zona centrală.

Se preconizează că o calitate slabă a aerului va persista în oraşe precum Ottawa, Toronto, New York şi Washington până duminică, când direcţia vântului se va schimba.

În timp ce aeroporturile din regiunea New York au fost afectate de fum, călătoriile în Canada nu sunt afectate.

”În acest moment, nu au fost raportate impacturi majore asupra operaţiunilor de aviaţie comercială din cauza incendiilor de vegetaţie”, a declarat Hicham Ayoun, purtător de cuvânt al Transport Canada.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.