Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Incendiu de vegetaţie în sud-vestul Turciei: Vântul puternic şi temperaturile ridicate îngreunează misiunea pompierilor

ITV
incendiu de vegetatie

Pompierii continuă să lupte joi, de la sol şi din aer, cu un incendiu de vegetaţie activ în sud-vestul Turciei, după ce speranţa că flăcările au fost aduse sub control s-a risipit din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului puternic, informează Reuters.

Scenele de la faţa locului, cu pădurea mistuită de flăcări în apropierea staţiunii turistice Marmaris de pe coasta Mării Egee au stârnit temeri cu privire la o posibilă repetare a incendiilor de anul trecut, care au devastat zeci de mii de hectare în această regiune, potrivit Agerpres.

În imaginile Reuters poate fi văzut fumul care se ridică de pe dealuri, la fel ca şi vehiculele poliţiei cu tunuri de apă care îi ajută pe pompieri pe măsură ce incendiul se extinde într-o pădure din zona puţin populată.

Elicopterele şi avioanele au aruncat apă peste flăcări toată ziua de miercuri, iar autorităţile au declarat că o vor face din nou joi, după o pauză peste noapte.

Cauza incendiului, care a izbucnit marţi în jurul orei 20:00 (17:00 GMT) nu este deocamdată clară.

Ministrul Agriculturii şi Silviculturii, Vahit Kirisci, a declarat miercuri că incendiul era adus sub control, însă ulterior a anunţat că flăcările s-au răspândit din nou, alimentate de vânt şi de vremea călduroasă.

Aproximativ 150 de persoane din 51 de gospodării au fost evacuate ca măsură de precauţie, a spus oficialul, adăugând că aproximativ 2.600 de forţe de intervenţie au fost desfăşurate pentru a aduce sub control incendiul.

Autoritatea forestieră din Turcia a declarat că 27 de elicoptere şi 14 avioane ar urma să fie desfăşurate joi în lupta cu incendiul.

Schimbările climatice induse de om cresc riscul de apariţie a valurilor de caniculă şi intensitatea acestora, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Incendiile de vara trecută, dintre care majoritatea au afectat şi regiuni din apropiere de Marmaris, au fost cele mai intense înregistrate în Turcia, a indicat anul trecut un serviciu de monitorizare a atmosferei al Uniunii Europene, precizând că zona Mediteranei devenise un punct fierbinte al incendiilor.

Confruntat cu criticile conform cărora a fost nepregătit să lupte cu incendiile de anul trecut, Guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan a răspuns că acestea au fost cele mai grave din istoria Turciei.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), a declarat miercuri că guvernul a fost "incompetent" şi de anul trecut nu s-a pregătit pentru incendii. "Toată lumea ştie cât de sensibilă este o zonă din bazinul mediteraneean în această chestiune din cauza schimbărilor climatice", a spus Kilicdaroglu, vorbind în apropiere de Marmaris. "Ei vor da vina pe vânt, nu pe ei înşişi", a adăugat politicianul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.