Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO INCREDIBIL - Marş al veteranilor Waffen SS la Riga. Mii de persoane s-au alăturat

RT.COM
NAZY SS

Letoni care au luptat în rândurile Waffen SS, unitate de elită a regimului nazist, împotriva armatei sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi simpatizanţi ai acestora au defilat miercuri în centrul istoric al capitalei ţării, Riga, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse. 

Poliţia a informat că mai multe mii de persoane au participat la acest marş anual în mijlocul unui important dispozitiv de securitate. 

Defilarea a provocat o serie de proteste din partea comunităţii evreieşti, a Moscovei şi minorităţii rusofone care consideră că este vorba despre o glorificare a nazismului, în timp ce foştii luptători şi susţinătorii acestora afirmă că legionarii nu au fost nazişti, dar luptau pentru independenţa ţării lor împotriva Uniunii Sovietice. 

"Este foarte trist să îi vezi astăzi defilând pe toţi aceşti indivizi şi să vezi membri ai Waffen SS preamăriţi ca luptători pentru libertate", a declarat miercuri Effraim Zuroff, din partea Centrului Simon Wiesenthal de la Ierusalim. 

Letonia a fost ocupată de Armata Roşie în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939. După atacul Germaniei împotriva URSS în 1941, sovieticii au fost alungaţi din această ţară baltică, după care s-au întors în 1944. 

Unii letoni i-au întâmpinat pe nazişti ca eliberatori care au pus capăt ocupaţiei şi terorii sovietice. Hitleriştii au instaurat însă propria teroare, exterminând 70.000 dintre cei 85.000 de evrei aflaţi la acea dată în Letonia. 

Aproape 140.000 de letoni s-au înrolat în rândurile Waffen SS, iar alţi 130.000 au luptat de partea URSS. 

După restabilirea independenţei Letoniei în 1991, marşul are loc în fiecare an la 16 martie pentru a comemora o ultimă bătălie, pierdută în 1944, în care legiunea letonă a încercat să facă faţă înaintării Armatei Roşii.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.