Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO/India a lansat în spaţiu misiunea lunară Chandrayaan-2, care urmează să depună un aparat pe satelitul natural al Pământului

India a lansat luni în spaţiu misiunea lunară Chandrayaan-2, care urmează să depună la 6 septembrie un aparat pe satelitul natural al Pământului - ceea ce ar urma să o transforme în a patra ţară din lume care deţine această tehnologie, relatează news.ro.

O rachetă de tip GSLV-MkIII, cel mai puternic lansator al Agenţiei Spaţiale Indiene ISRO, a decolat la ora locală 14.43 (12.13, ora României) de la poligonul de tragere Sriharikota, în sud-estul Indiei, au constatat jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului.

Zborul - fără echipaj- se desfăşura imediat conform previziunilor.

Expediţia are ca scop să depună un aparat de aterizat şi un robot mobil în apropiere de polul sud al Lunei, situată la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, şi să plaseze o sondă pe o orbită lunară.

În cazul în care misiunea este încununată de succes, India va devenit a patra ţară care reuşeşte să depună un aparat pe solul selenar, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China.

Citește și: SURSE - Viorica Dăncilă a anunțat că DEMISIONEAZĂ de la șefia PSD, dacă nu se atinge obiectivul

O sondă israeliană a ratat aselenizarea, în aprilie, şi s-a prăbuşit.

Chandrayaan-2 (”Carul lunar” în hindi) urma să fie lansat iniţial la 15 iulie, însă autorităţile au oprit numărătoare inversă cu 56 de minute şi 24 de secunde înainte de decolare, din cauza unei ”probleme tehnice” pe care ISRO nu a detaliat-o în mod oficial.

Potrivit presei locale, era vorba despre o scurgere dintr-o butelie de heliu a motorului croigen de la treapta superioară a unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip GSLV-MkIII.

New Delhi a consacrat 140 de milioane de dolari (124 de milioane de euro) Chandrayaan-2 - o sumă cu mult mai mică decât cele alocate de către alte mari agenţii spaţiale unor misiuni de acest tip - cu greutate totală de 3,8 tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.