Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Inundații PUTERNICE în California: 3600 de persoane au fost evacuate și 2000 de clădiri au fost inundate

Al Jazeera
Inundații Iordania

Un râu a ieşit din matcă în urma precipitaţiilor abundente şi a inundat, miercuri, peste 2.000 de locuinţe şi sedii ale unor firme din nordul Californiei, într-o regiune faimoasă pentru podgoriile sale, iar locuitorii unui oraş au rămas complet izolaţi din cauza nivelului crescut al apelor revărsate, au anunţat oficialităţile locale, citate de Reuters, relatează Agerpres.

Citește și: Sondaj - britanicii sunt încrezători înainte de Brexit: 'Este uimitor că încrederea este atât de rezistentă'

Apa a ajuns până la acoperişurile caselor şi a acoperit complet numeroase automobile, după ce Russian River şi-a ieşit din matcă, obligând autorităţile din comitatul Sonoma, la 110 kilometri nord faţă de San Francisco, să dispună evacuarea a 3.600 de persoane.

Mai mulţi rezidenţi s-au deplasat miercuri prin acele localităţi inundate folosind caiace, arătând astfel că nu toţi locuitorii au acceptat să părăsească zona. Echipaje din Garda Naţională şi salvatori locali au folosit elicoptere, bărci şi vehicule de teren pentru a ajunge la cele 60 de persoane rămase în zonă şi care aveau nevoie de ajutor, a precizat Barry Dugan, purtător de cuvânt al Centrului de operaţiuni de urgenţă din comitatul Sonoma.

Guerneville, o comunitate cu peste 4.500 de locuitori, care reprezintă cea mai mare localitate din zona inundată, a rămas complet izolată după ce drumurile din regiune au fost inundate, a precizat Biroul Şerifului din comitatul Sonoma, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

"Sunt aici de 30 de ani şi nu am văzut niciodată o ploaie atât de puternică", a declarat Brian Gipson, directorul de marketing al hotelului Farmhouse Inn din apropiere de Guerneville, care şi-a evacuat toţi clienţii după ce apele revărsate au inundat parcarea clădirii, aflată la o distanţă de o jumătate de kilometru faţă de albia râului.

Ordinele de evacuare au vizat 24 de localităţi aflate pe o distanţă de 20 de kilometri de-a lungul Russian River.

Nivelul râului a crescut cu peste 13,7 metri miercuri seară, depăşind cu mult cota de inundaţie de 9,8 metri, a precizat Barry Dugan. Meteorologii se aşteaptă totuşi ca nivelul apelor fluviului californian să scadă sub cota de inundaţie până la sfârşitul zilei de joi.

Este cea mai gravă inundaţie produsă de Russian River după anul 1995, când nivelul apelor a crescut cu 14,6 metri, a precizat Carolina Walbrun, meteorolog la National Weather Service. Inundaţia de miercuri a fost provocată ploile abundente aduse de un front atmosferic extrem de umed, care provine din Oceanul Pacific şi a rămas mai multe zile deasupra acestei regiuni din nordul statului american California.

Deocamdată nu au fost raportate decese şi accidentări ale rezidenţilor, a precizat Barry Dugan.

Cele 2.000 de locuinţe şi sedii de firme inundate reprezintă o estimare preliminară. După retragerea apelor, autorităţile intenţionează să permită rezidenţilor evacuaţi să se întoarcă la locuinţele lor pentru a evalua pagubele.

Oficialii din comitatul Sonoma au cerut guvernatorului statului California, Gavin Newsom, să declare starea de urgenţă în regiunile afectate de inundaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.