Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - La șase luni de la asasinarea lui Ioan Crișan, Nicolae Ciucă propune o justiție eficientă și modernă: 'Să se concentreze pe creșterea siguranței'

Inquam Photos / Octav Ganea
nicolae ciuca

Au trecut deja aproape șase luni de la asasinatul de la Arad, când mașina afaceristului Ioan Crișan a explodat. Până în acest moment nu se cunosc criminalii. În acest context, premierul propus Nicolae Ciucă susține că vrea o justiție modernă și eficientă.

„ În virtutea aceleiași bune colaborări între instituțiile statului, este necesar să asigurăm respectarea statului de drept și independența justiției, având în vedere mai ales prioritățile care decurg din obligațiile României ca stat membru al Uniunii Europene. Justiția reprezintă acea putere a statului chemată să realizeze un serviciu public eficient, accesibil, imparțial și independent. Un sistem de justiție modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor cetățenilor și mediului privat, reprezintă o importantă premisă pentru dezvoltarea și stabilitatea economică și socială a țării.

În aceeași ordine de idei, ne propunem ca politica externă a României să fie una coerentă, predictibilă și bazată pe trei piloni fundamentali: consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene, întărirea profilului în NATO și consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

Pe dimensiunea de ordine și siguranță publică, Guvernul are drept obiectiv principal întărirea capacității de a acționa în interesul cetățenilor și comunităților, astfel încât să devină un furnizor de încredere în instituțiile statului.

În plan intern, este important ca eforturile să se concentreze pe creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățeanului, pe continuarea reformelor instituționale și pe rezolvarea unor probleme structurale care au vulnerabilizat sistemul și l-au expus unor riscuri semnificative. Totodată, transformarea digitală a serviciilor publice oferite cetățenilor de către structurile MAI reprezintă un element cheie de modernizare și transformare instituțională.

În plan internațional, aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic cu implicații puternice asupra întregii arhitecturi de securitate a UE.

De asemenea, în cadrul NATO, se va urmări consolidarea profilului de pilon de securitate regional. Rezultatul urmărit vizează creșterea credibilității strategice a României, având ca fundament predictibilitatea, continuitatea și angajamentul pe linia obiectivelor asumate la nivel aliat privind: asigurarea parametrilor stabiliți la nivel aliat pentru finanțarea apărării, dezvoltarea capacității de apărare națională și a nivelului de reacție, participarea la inițiative și proiecte aliate vizând dezvoltarea de capabilități aliate comune; participarea la misiuni și operații NATO.

În același timp, în plan extern, țara noastră va continua să susțină activ eforturile de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova și programul de reforme pro-democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova. Sprijinul nostru este fundamentat pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precum și viziunea spațiului comun din perspectiva integrării europene”, a spus Nicolae Ciucă, la Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.