Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Ludovic Orban îi cere lui Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu și Florin Cîțu să ofere un răspuns tranșant Ungariei

Captura foto B1TV
Ludovic Orban

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, luni, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României. Ludovic Orban, președintele PNL, susține că declarația liderului de la Budapesta trebuie taxată prompt de reprezentanții de la București.

„"Este o declaraţie belicoasă, o declaraţie care n-are nicio legătură cu realitatea istorică şi care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Acolo era cu totul şi cu totul alta temă de discuţie, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare exprimate pe baza contextului internaţional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României

Nu poate fi lăsată fără răspuns”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

Cetăţenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum şi trauma provocată de Trianon şi înţeleg de ce anexarea Crimeei a rămas o ''rană deschisă'' pentru poporul ucrainean, a declarat luni preşedintele ungar Janos Ader la summitul Platformei Internaţionale Crimeea, care se desfăşoară la Kiev, summit la care a participat și premierul român Florin Cîțu, relatează agenţia MTI. Prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, a fost recunoscută apartenența Transilvaniei la România.

În acelaşi timp, a adăugat el, cu referire la legislaţia ucraineană privind limbile minorităţilor, ''dacă un stat îşi neglijează obligaţiile internaţionale şi interzice limba maternă a unei minorităţi naţionale în şcoli, restricţionează folosirea limbii ei materne în viaţa publică şi îi ameninţă cu amenzi pe cei care-şi folosesc limba maternă, atunci aceasta nu este doar o încălcare serioasă a drepturilor minorităţii - ceea ce nu corespunde unei ţări dedicate democraţiei-, dar de asemenea acţionează împotriva intereselor naţiunii majoritare''.

Vezi și: Marcel Ciolacu îi întoarce atacu președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis! România nu are președinte .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.