Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Manipularea lui Emmanuel Macron: A minimizat respingerea de către UE a unui summit cu Rusia și a scos în evidență abordarea voluntară

Emmanuel Macron Vladimir Putin Macron Putin

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a salutat vineri un acord al Celor 27 cu privire la o schimbare a paradigmei în relaţiile Uniunii Europene (UE) cu Rusia, care urmează să devină de-acum mai proactive, relatează Reuters.

”Am convenit asupra importanţei menţinerii unei abordări unificate (...), dar să avem de asemenea o abordare voluntaristă şi planificată şi să nu cedăm în vreun fel reacţiei sistematice, provocărilor sau agresiunilor”, a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă, la finalul summitului european de la Bruxelles.

”Mă felicit pentru faptul că noi am ieşit din pura logică reactivă, (care este) ineficientă”, a adăugat el, scrie news.ro.

Citește și: VIDEO Emmanuel Macron declară RĂZBOI țărilor din estul Europeni pe tema homosexualilor: 'Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor'

Macron consideră că structurarea de către europeni a unui ”început de strategie” şi a unei ”agende comune” a relaţiilor cu Rusia constituie ”un progres considerabil”.

”Am avansat în direcţia bună în problema rusă (...). Trebuie acum să consolidăm acest progres”, apreciază el.

Şeful statului francez minimalizează însă faptul că şefii de stat şi de guverne nu au ajuns la un acord asupra unei iniţiative franco-germane în vederea organizării în curând a unui summit cu preşedintele rus, Vladimir Putin - ca cel cu Joe Biden de la jumătatea lui iunie, la Geneva.

Citește și: ULTIMA ORĂ Premierul Olandei, cel care blochează intrarea României în Schengen, cere EXCLUDEREA Ungariei din UE: 'Cu legea anti-LGBT nu mai au ce căuta'

O reuniune cu Putin ”nu este o prioritate”, a apreciat Macron, care salută însă faptul că tabuul unei asemenea reuniuni a fost ridicat în discuţii între Cei 27.

”ASCENSIUNE ILIBERALĂ” ÎN UNELE ŢĂRI DIN EUROPA

Noi, europenii, ar trebui să ne punem întrebări despre noi înşine” şi ”să stabilim cum să luptăm” împotriva derivei ”iliberale” în anumite societăţi postcomuniste, a îndemnat, vineri, Emmanuel Macron, referindu-se la o lege ungară denunţată drept homofobă, recunoscând totodată dificultatea Europei de a-i răspunde rapid.

Controversata lege ungară a provocat o dezbatere de o virulenţă neobişnuită în cadrul summitului Celor 27, la Bruxelles, potrivit unor participanţi la reuniune.

Citește și: Summit UE: Care sunt singurele ţări care au susţinut Ungaria în dezbaterea asupra drepturilor comunităţii LGBT

Această lege a determinat 17 state membre, inclusiv Franţa şi Germania, să-i interpeleze într-o scrisoare pe liderii UE pe tema necesităţii impunerii respectării valorilor europene.

PROCEDURĂ DE EXCLUDERE A UNUI STAT MEMBRU UE

Macron, care a respins orice procedură de excludere sau de sancţionare financiară a Ungariei, a apreciat în conferinţa sa de presă că singurul răspuns pe termen scurt este ”susţinerea procedurii angajate de către Comisia Europeană, în pofida faptului că este lentă, şi consolidarea poziţiei noastre în opinia publică şi în presă”.

Macron consideră că problema valorilor este ”existenţială, principială” pentru Europa.

”Ce credibilitate am avea, dacă am accepta ca aceste valori să fie sublinate în rândul nostru? Cum să le spunem, apoi, albanzilor, sârbilor, «faceţi eforturi în statul de drept pentru a intra în UE»?”, a denunţat el.

Citește și: Ungaria replică dură după ce i s-a cerut să părăsească UE: Nu vrem să plecăm, vrem să salvăm Uniunea de ipocriți!

”PROBLEMĂ VIKTOR ORBAN”

”Există o ascensiune a iliberalismului în societăţile postcomuniste”, care ”subminează ceea ce a construit inima democraţiilor liberale occidentale”, denunţă el, exprimându-şi temerea ca acestea să fie atrase de modelele rus sau chinez.

”Aceasta este tendinţa profundă a acestor societăţi, nu a câtorva lideri. Ar fi prea facil să fie arătat cu degetul un lider. Trebuie să reflectăm cum au ajuns aceste popoare aici”, subliniază Macron.

”Aceasta nu este o problemă Viktor Orban. Acest lucru nu este adevărat”, a continuat el, îndemnându-i pe europeni să fie ”duri cu liderii şi convingători cu popoarele”.

”Trebuie să reangajăm o activitate cu intelectualii societăţilor civile, să fim mai prezenţi în presa acestor ţări, să-i susţinem mai bine pe cei care apără ideile europene. Avem nevoie de o strategie în acest domeniu”, a pledat Macron.

”Este necesară o dezbatere în profunzime. Acesta este un subict care trebuie să apară în Convenţia viitorului Europei”, îşi exprimă el dorinţa.

Legea ungară vizată de UE prevede că ”pornografia şi conţinuturile care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia identăţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea să nu fie accesibile persoanelor în vârstă de până la 18 ani”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.