Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Mister maritim elucidat: epava navei de mărfuri Blythe Star a fost descoperită în largul coastelor Australiei, la 50 de ani după naufragiu

epava

Cercetători de la Agenţia Naţională de Ştiinţe din Australia au descoperit epava unui cargobot la 50 de ani după scufundarea acestuia, elucidând astfel unul dintre cele mai mari mistere maritime ale ţării, informează agenţia de presă Xinhua.

Nava cu motor Blythe Star, un cargobot cu lungimea de 44 de metri, s-a răsturnat brusc în largul coastei sud-vestice a insulei Tasmania, pe 13 octombrie 1973. Iniţial, toţi cei 10 membri ai echipajului au scăpat cu viaţă în urma naufragiului, însă trei dintre ei au murit înainte ca ceilalţi supravieţuitori să fie salvaţi 12 zile mai târziu, potrivit Agerpres.

Incidentul a declanşat cea mai mare operaţiune de căutare marină din istoria Australiei până în acel moment, dar epava nu a putut fi găsită decât abia recent, potrivit unui anunţ făcut luni de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

Descoperirea a fost făcută de o echipă de la CSIRO cu ocazia unei misiuni de 38 de zile la bordul navei de cercetare Investigator, ce avea scopul de a studia o alunecare de teren submarină care s-a produs în largul coastelor Tasmaniei.

Participanţii la un proiect secundar au găsit epava neidentificată a unei nave intacte, care se afla în poziţie verticală la o adâncime de aproximativ 150 de metri.

Cercetătorii australieni au folosit sonare multifazate pentru a cartografia epava, înainte de a trimite sub apă sisteme de camere video.

Ei au descoperit astfel că epava corespundea cu dimensiunile şi cu profilul navei Blythe Star.

Imaginile obţinute cu ajutorul camerelor video au fost apoi comparate cu fotografii de arhivă pentru a identifica o serie de elemente distinctive, descoperind inclusiv cuvântul "star" scris pe provă, pentru a confirma identitatea vasului.

Autorii descoperirii speră că imaginile video vor putea oferi mai multe informaţii despre cauza naufragiului.

Vestea despre găsirea epavei a fost transmisă familiilor marinarilor şi singurului membru al echipajului care a supravieţuit până în zilele noastre, precum şi către Blythe Star Memorial Group, o asociaţie care intenţionează să organizeze în luna octombrie un eveniment pentru a marca a 50-a comemorare a naufragiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.