Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Moment emoționant în Somalia: teatrul naţional din Mogadishu a fost redeschis, la opt ani după ce un atacator sinucigaş a distrus clădirea

www.fundatiacaleavictoriei.ro
teatru odeon

Teatrul naţional din Mogadishu, capitala Somaliei, a fost redeschis publicului, la opt ani după ce un atacator sinucigaş s-a aruncat în aer şi a distrus clădirea, simbol al culturii în inima unui oraş deseori marcat de violenţă, relatează joi Reuters. Teatrul, a cărui scenă este susţinută de stâlpi de un galben strălucitor şi este decorat în albastru deschis, culoarea de pe drapelul naţional, a fost deschis în 1967 şi închis în 1991, după ce ţara din Cornul Africii a fost cuprinsă de război civi, informează Agerpres.

Citește și: UE cere Federației Ruse să ancheteze neregulile de la referendum: 'Alegerile trebuie să fie libere'

Clanuri războinice s-au bombardat reciproc cu armament antiaerian în timpul luptelor duse deasupra teatrului, pe care l-au folosit ca bază. Acoperişul clădirii s-a prăbuşit la un an de la izbucnirea conflictului.

Clădirea a fost redeschisă în 2012, după ce Uniunea Africană şi trupele guvernamentale au învins militanţii Al-Shabaab din capitală, însă a fost aruncată în aer două săptămâni mai târziu.

Abdi Abdulahi, directorul teatrului, a declarat că a fost nevoie de o mie de transporturi cu camionul pentru a elimina reziduurile şi nisipul adunate de atunci în clădire. El a precizat că forţele de securitate vor proteja teatrul şi nici chiar noul coronavirus nu va descuraja personalul teatrului să organizeze spectacole.

Preşedintele Mohammed Abdullahi a urcat săptămâna trecută pe scena teatrului, în cadrul unei ceremonii organizate pentru a marca deschiderea oficială a instituţiei. "Ne clădim ţara dacă rămânem uniţi", a declarat preşedintele referindu-se la donaţiile primite de la oameni de afaceri pentru reconstrucţia teatrului şi la angajaţii guvernamentali care au contribuit la lucrare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.