Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere Federației Ruse să ancheteze neregulile de la referendum: 'Alegerile trebuie să fie libere'

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Rusia să ancheteze asupra neregulilor denunţate că ar fi avut loc în timpul referendumului constituţional organizat pentru a-i permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, informează AFP, potrivit Agerpres.

Citește și: Washington-ul se declară îngrijorat de condițiile în care s-a desfășurat referendumul din Rusia

"Avem cunoştinţă de acuzaţii privind nereguli (...). Ne aşteptăm, prin urmare, ca aceste raporturi să facă obiectul unei anchete corespunzătoare, pentru că este vorba de acuzaţii grave", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Kremlinul şi-a exprimat joi satisfacţia, proclamând un "triumf", după validarea la urne a revizuirii Constituţiei, însă rezultatele scrutinului au fost calificate drept "minciună" de opoziţie, iar o regiune s-a opus reformei.

UE a deplâns lipsa unei campanii, "ceea ce i-a privat pe alegători de acces la o informaţie echilibrată şi la o dezbatere corespunzătoare pentru aducerea unor modificări (la Constituţie) atât de importante", a subliniat purtătorul de cuvânt european.

El a denunţat de asemenea organizarea consultării pe teritoriul ucrainean, în Peninsula Crimeea, şi în regiunile care nu se află în prezent sub controlul guvernului legitim al Ucrainei. "Nu recunoaştem votul în aceste teritorii", a avertizat Peter Stano.

Nu în ultimul rând, UE a îndemnat Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv cele de a pune în aplicare deciziile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), şi i-a cerut modificarea unui amendament la Constituţie ce prevede întâietatea Constituţiei ruse asupra tratatelor internaţionale.

UE nu vrea să se pronunţe asupra mandatului preşedintelui, pentru că această decizie aparţine ţării sale. "Însă trebuie să existe frâne şi contraponderi în sistem", a susţinut purtătorul de cuvânt european.

"Alegerile trebuie să fie libere, corecte şi democratice, fără nicio restricţie pentru opoziţie, pentru a permite o competiţie politică loială", a amintit el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.