Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Montrealul se sufocă la propriu: o perdea densă de fum acoperă orașul

globalnews.ca
montreal fum

O perdea de fum acru acoperea duminică Montrealul din cauza incendiilor forestiere încă active din Canada, făcând oraşul cu cel mai poluat aer din lume, potrivit unei companii specializate, scrie AFP, citat de Agerpres.

O avertizare de smog emisă de Environment Canada este în vigoare în mai multe regiuni din Quebec.

Sunt atât de multe particule fine încât Montrealul era duminică oraşul cu cea mai proastă calitate a aerului din lume, potrivit Iqair, o companie elveţiană specializată în studiul poluanţilor atmosferici.

"Este într-adevăr ca o ceaţă, cu excepţia faptului că acesta este fum de la incendiile de pădure. Este foarte greu să respiri, ustură puţin şi ochii", constată Fauve Lepage Vallée, 18 ani. Împreună cu prietena sa, ea observă centrul oraşului plin de fum stând în parcul Jean-Drapeau, situat vizavi.

Acolo urmau să aibă loc concerte duminică după-amiază. "Trebuia să mergem la festivalul Piknic Electronik, dar a fost anulat", regretă Fauve.

Din cauza fumului, mai multe activităţi au trebuit să fie amânate, în special Ironman la Mont-Tremblant, la aproximativ o sută de kilometri nord de Montreal, şi ştafeta mixtă din cadrul World Triathlon Championship Series în portul vechi din Montreal.

Purtarea măştii este recomandată, iar activităţile în aer liber sunt interzise până luni. "Comitetul de coordonare a măsurilor de urgenţă ne cere să închidem piscinele, bazinele pentru copii şi facilităţile sportive în aer liber cel puţin până luni la prânz", a scris pe Twitter Luc Rabouin, primarul arondismentului Plateau-Mont-Montréal din Montreal.

În Quebec, 81 de incendii forestiere sunt active, dintre care 27 sunt considerate scăpate de sub control. Mai multe incendii au progresat în weekend din cauza vremii uscate şi a temperaturilor ridicate. "Cantitatea de fum face deosebit de dificilă intervenţia avioanelor-cisternă şi a elicopterelor", potrivit Societăţii pentru protecţia pădurilor împotriva focului din Quebec (SOPFEU), care indică faptul că luni sau marţi sunt aşteptate ploi "în cantităţi semnificative" în nord-vestul provinciei.

Miercuri, 119 pompieri francezi urmează să ajungă în Quebec pentru a prelua ştafeta de la compatrioţii lor pe teren de la începutul lui iunie.

"Misiunea primului contingent de pompieri francezi se apropie de sfârşit", explică Stéphane Caron, coordonator prevenire şi comunicare la SOPFEU. "Ei pleacă în Franţa pe 28 iunie şi un al doilea contingent va prelua ştafeta în aceeaşi zi", adaugă el.

Ca şi pentru primii francezi trimişi în Quebec, misiunea lor va dura 21 de zile. "Vor fi desfăşuraţi la Roberval", la 250 de kilometri nord de oraşul Quebec, potrivit lui Caron.

În toată ţara, Centrul interagenţii pentru incendii forestiere din Canada listează 470 de incendii active, dintre care 244 scăpate de sub control.

Canada trăieşte un an fără precedent, cu peste 7,4 milioane de hectare arse de la începutul lui ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.