Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Moțiunea simplă împotriva lui Marcel Vela, adoptată de Senat

Marcel Vela
Moţiunea simplă intitulată „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de parlamentarii social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a fost adoptată de Senat.
Senatorii au votat 65 „pentru, 25 „împotriva”.
Votul a fost secret, cu bile.
Strict juridic, adoptarea Moțiunii simple nu obligă Executivul la nimic - este doar un vor de blam dat de Senat la adresa ministrului și activității lui. Premierul poate decide propunerea revocării sale din funcție, dar poate la fel de bine să îi ceară să își continue activitatea.

Citește și: Executivul va finaliza în scurt timp Planul de măsuri de relansare economică. Anunțul lui Ludovic Orban

În timpul dezbaterii moțiunii simple depuse împotriva sa, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus că virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD, punctând că a fost nevoie, în această perioadă, ca anumite decizii să fie luate "în fracţiuni de secundă", deoarece de ele depindea sănătatea românilor.

"Virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD. Văd că vorbiţi de o ură - a mea, la adresa bătrânilor. Această ură reiese însă din textul moţiunii. (...) Trebuie să acoperim o prăpastie dintre noi şi să ne preocupe sănătatea românilor. Trebuie o discuţie dusă către găsirea soluţiilor", a spus Vela.

Marcel Vela s-a întrebat ce credibilitate mai poate avea Senatul când lansează acuze la adresa Guvernului, în timp ce Executivul se luptă cu un ''inamic invizibil şi periculos''.

Mai mult,  în timpul dezbaterilor, senatorul USR Mihail Radu Mihai a declarat că moțiunile simple ale PSD nu pot fi luate în serios, însă a ținut să-l critice pe Marcel Vela pentru aglomerația din vămi. ”Bine măcar că nu au fost gazați cum i-a gazat PSD pe 10 august”, i-a spus el ministrului de Interne.

În același timp, senatorul PSD Titus Corlăţean i-a reproşat, în plenul Senatului, ministrului de Interne  "proasta" pregătire prealabilă a măsurilor de combatere a crizei pandemice, afirmând că Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis ştiau de aceasta încă din luna decembrie a anului trecut.

Semnatarii moţiunii i-au solicitat ministrului de Interne "să plece" de la conducerea acestui minister pentru că prin ordonanţele militare emise a fost luat "un lung şir de decizii contradictorii" şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Moțiunea  simpla reprezintă o pozitie cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari. Moțiunea NU produce efecte juridice,  cu alte cuvinte, NU atrage demiterea ministrului, decizia de demitere apartine Guvernului din care face parte.

:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.