Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Nouă erupţie a vulcanului Etna din Sicilia, cu expulzări de fum şi de lavă

Volcano Descovery
Etna vulcan

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia, a înregistrat marţi dimineaţă o nouă erupţie în craterul din sud-est cu expulzări de cenuşă şi lavă şi o intensificare a seismelor vulcanice, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, relatează EFE, potrivit Agerpres.

 


Activitatea vulcanică a început în jurul orei locale 6:15, cu emisii de cenuşă iar după 40 de minute s-a observat o reluare a activităţii vulcanice în craterul de sud-est, cel mai activ din ultimele erupţii ale Etnei.

Norul eruptiv produs de activitatea vulcanică actuală a atins o înălţime de 9 kilometri, fiind vizibil din localităţile Catania şi Taormina şi se prevede să se îndrepte spre est-nord-est. INGV a constatat şi existenţa unei scurgeri de lavă în curs, care s-a revărsat peste crater şi se îndreaptă spre sud-vest.

S-au intensificat totodată şi mişcările seismice, care au început cu activitatea infrasonică, notează Institutul într-un comunicat. Centrul activităţii seismice se află în zona craterului sud-est, aflat la o înălţime de între 2.900 - 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Deşi INGV a emis o alertă aeriană privind zborurile avioanelor, activitatea vulcanică nu afectează deocamdată funcţionarea Aeroportului Internaţional din Catania.

Institutul informase, la 10 august, că ultimele erupţii produse în craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a Etna cu 33 de metri, înălţimea vulcanului fiind acum de 3.357 de metri deasupra nivelului mării.

Din 1980, craterul de nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri, care a ajuns să atingă cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte ca laturile craterului să se erodeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.