Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Număr record de incursiuni ale avioanelor de război chineze în Taiwan: Taipeiul a pregătit rachetele

Mediafax.ro
avion militar

Taiwanul a raportat un număr record de incursiuni ale avioanelor de război chineze în zona sa de identificare a apărării aeriene (ADIZ) pentru a doua zi consecutiv, a anunțat sâmbătă seara Ministerul Apărării Naționale din Taiwan, citat de CNN.

Insula autonomă a precizat că un total de 39 de avioane militare chineze au intrat sâmbătă în ADIZ, cu unul mai mult decât cele 38 de avioane reperate vineri.

Citește și: VIDEO| După cele 38 de vineri, China a mai trimis 20 de avioane peste Taiwan și sâmbătă: Taipeiul spune că incursiunile aeriene sunt 'agresiuni'

Cele 38, respectiv 39 de avioane reprezintă cel mai mare număr de incursiuni pe care Taiwanul le-a raportat într-o zi de când a început să raporteze public astfel de activități anul trecut, informează Mediafax.ro.

Incursiunile de sâmbătă au avut loc în două etape - 20 de avioane în timpul zilei și 19 avioane pe timp de noapte, a precizat ministerul în două declarații. Acestea au fost efectuate de 26 de avioane de luptă J-16, 10 avioane de luptă Su-30, două avioane de avertizare antisubmarin Y-8 și un avion de avertizare timpurie și control aerian KJ-500, a precizat Ministerul Apărării.

Ca răspuns la aceste incursiuni, forțele aeriene taiwaneze au mobilizat avioane, au emis avertismente radio și au desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană, a adăugat ministerul.

Citește și: China a provocat Taiwanul: A trimis zeci de avioane militare în spaţiul aerian taiwanez

Incursiunile nu au încălcat spațiul aerian al Taiwanului, care se întinde la 12 mile marine de coasta sa. Administrația Federală a Aviației din SUA definește o ADIZ ca fiind "o zonă desemnată a spațiului aerian deasupra uscatului sau a apei, în interiorul căreia o țară solicită identificarea imediată și pozitivă, localizarea și controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securității naționale a țării".

Înainte de ultimele două zile, precedentul record de zboruri ale Armatei Populare de Eliberare (APL) într-o singură zi în ADIZ a Taiwanului a fost înregistrat în iunie, când au intrat 28 de avioane militare chineze.

Incursiunile de vineri au avut loc în contextul în care Beijingul a sărbătorit 72 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949.

Taiwanul și China continentală sunt guvernate separat de la sfârșitul unui război civil care a avut loc în urmă cu mai bine de șapte decenii, în care naționaliștii învinși au fugit la Taipei.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o parte inseparabilă a teritoriului său - chiar dacă Partidul Comunist Chinez nu a guvernat niciodată insula cu aproximativ 24 de milioane de locuitori

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.