Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO O ie dăruită Reginei Maria face parte din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei

O ie dăruită Reginei Maria face parte din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei. Ia nu a fost niciodată expusă şi urma să fie casată când i-a fost descoperită povestea. Până recent s-a crezut că această cămaşă a dispărut, însă ea era din anii 80 vândută muzeografilor ieşeni, potrivit Mediafax.

O ie cusută în Bucovina, ce a fost dăruită Reginei Maria, a fost decoperită în colecţia Muzeului Etnografic de la Iaşi, când urma să fie casată.

Cămaşa a fost făcută cadou, împreună cu alte două ii, fiicelor generalului Balif, aghiotantului Regelui Ferdinand, însă i s-a pierdut urma. Ia nu a fost niciodată expusă.

Nu se știe cine a cusut-o, cine a brodat-o, însă se știe cui i-a aparţinut, iar Eva Giosanu, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei, spune pentru prima dată povestea acestei ii.

Citește și: USR are dovada: S-a furat mai mult lemn comparativ cu anul trecut

„Ea (ia n.red.) a fost oferită Reginei Maria. Este o ie bucovineană, mai precis din zona Rădăuţi. Regina o oferă ca dar generalului Balif, alături de alte două ii. Ştiam povestea celor trei cămăşi, am avut ocazia să le văd pe cele două, dar de la nepoata Generalului ştiam că a treia s-a pierdut undeva, nu cunoştea exact traseul ei. Făcând dosare de clasare la muzeu, am găsit în registru o înregistrare: „cămaşă vândută Muzeului Etnografic în decembrie 1980, de către Viorica Groapă, fiica Generalului”, spune muzeograful Eva Giosanu, de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

„Aici este discret disimulat tricolorul, prin culori, pentru că ea este decorată pe altiţă cu nişte vrejuri elaborate, cu cârcei care au culorile roşu galben şi albastru. La acea vreme era şi periculos să îţi manifeşti identitatea etnică în zona Bucovinei”, mai spune Giosanu.

Aceasta precizează faptul că ia este parte din Tezaurul Românei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.