Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - O înregistrare dramatică arată cum forțele speciale ucrainene, aflate în bărci, se luptă pe mare cu un Su-30 rusesc. Se pare că avionul a pierdut lupta

Twitter
lupta barci avion

Forțele speciale ucrainene aflate în trei ambarcațiuni mici au luptat cu un avion de luptă rusesc Su-30, avariindu-l și forțându-l în cele din urmă să fugă, a declarat luni agenția de informații militare ucrainene, HUR, într-un comunicat însoțit de o înregistrare video a luptei. Imaginile dramatice arată soldați ucraineni înghesuiți în bărcile mici, trăgând cu armele de serviciu spre cer, în timp ce avionul de luptă multirol inamic a trecut în mod repetat pe deasupra lor și a tras asupra lor, scrie businessinsider.com.

În cele din urmă, ucrainenii au lovit avionul rusesc cu un sistem de apărare aeriană portabil pentru oameni, sau MANPADS, potrivit unei versiuni traduse a videoclipului HUR cu subtitrare în limba engleză.

MANPADS sunt rachete sol-aer care pot fi transportate de un singur operator și lansate fie de o persoană, fie de un echipaj. SUA și alte țări au furnizat Ucrainei diverse sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune de acest tip pentru a contracara amenințarea reprezentată de avioanele rusești. După ce a suferit avarii, avionul de vânătoare a fugit din luptă, a precizat HUR din Ucraina. În videoclip, aparenta lovitură a stârnit urale din partea soldaților ucraineni aflați pe bărci. Un soldat din înregistrare afirmă că a lovit Su-30 și că acesta a început să fumege.

 

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că confruntarea cu avionul rusesc a făcut parte dintr-o operațiune de recucerire a platformelor de foraj petrolier și de gaze offshore din apropierea Crimeei.

Ucraina a declarat luni că a reușit să recupereze cu succes platformele, pe care Rusia a preluat controlul în 2015, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Aceștia au declarat că Rusia a folosit platformele pentru operațiuni militare de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Forțele rusești au folosit platformele ca baze militare plutitoare unde puteau ateriza elicoptere sau desfășura trupe, potrivit The New York Times.

"Pentru Ucraina, recâștigarea controlului asupra Turnurilor Boiko a fost de importanță strategică și, ca urmare, Rusia a pierdut capacitatea de a le folosi în scopuri militare", a declarat serviciul de informații militare al Ucrainei într-un videoclip Telegram, potrivit Reuters.

Rusia nu a abordat imediat afirmația Ucrainei potrivit căreia ar fi preluat înapoi platformele. Insider nu a putut verifica în mod independent afirmația sau videoclipul care le însoțește.

Bătălia dintre bărci și avionul de vânătoare a făcut parte dintr-o înregistrare video de 13 minute publicată de agenția de informații militare a Ucrainei, care a arătat aspecte suplimentare ale operațiunii.

Nu este clar când anume a avut loc operațiunea, dar este posibil să se fi făcut referire la aceasta într-o actualizare a Serviciului de informații al apărării din Marea Britanie din 27 august, în care se spunea că "tensiunile rămân ridicate în Marea Neagră", deoarece "au avut loc încăierări între forțele maritime și aeriene" în jurul platformelor de importanță strategică.

Serviciile de informații britanice au adăugat că, în săptămâna anterioară acestei actualizări, un avion de luptă rusesc a tras asupra unei mici ambarcațiuni militare ucrainene care opera în apropierea unei platforme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.