Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Odysseus ne-a trimis imagini incredibile cu polul sud al Lunii, înainte să fie adormit

odysseus

Sonda americană Odysseus, aflată pe Lună de aproape o săptămână, va fi adormită în scurt timp, la finalul misiunii sale principale descrisă miercuri drept "succes" de către NASA şi compania americană care a dezvoltat-o, Intuitive Machines, în ciuda dificultăţilor întâmpinate, potrivit AFP, informează News.ro.

Odysseus a devenit joia trecută primul modul privat care a aterizat pe Lună şi prima navă spaţială americană care a făcut acest lucru de la sfârşitul programului Apollo în 1972. Cu toate acestea, a aterizat înclinat pe suprafaţa lunii după o coborâre plină de evenimente.

În ciuda acestui fapt, "am primit date de la toate dispozitivele, private şi de la NASA", a declarat Steve Altemus, CEO şi co-fondator al Intuitive Machines, într-o conferinţă de presă. "Misiunea pe care am îndeplinit-o a fost un mare succes până acum".

Şeful a anunţat chiar şi o surpriză: Intuitive Machines plănuieşte să încerce să-l reaprindă pe Odysseus "în două sau trei săptămâni", după trecerea nopţii lunare.

Cu toate acestea, este foarte incert dacă dispozitivul, în special bateriile sale, va supravieţui frigului glacial pe cale să se instaleze.

Pentru moment, modulul va fi "adormit"

Modulul lunar este alimentat de panourile sale solare şi, prin urmare, trebuia să fie oprit în timpul nopţii lunare de la început. Contactul trebuie să fi fost pierdut în câteva ore după conferinţa de presă.

O fotografie impresionantă, publicată miercuri, ilustrează provocările întâlnite: arată cel puţin un picior rupt din cele şase ale sondei în momentul aterizării, în timp ce motorul încă aprins ridică proiecţii de praf lunar.

O defecţiune a sistemului de navigaţie al landerului i-a complicat coborârea finală.

S-a apropiat de sol prea repede, cu o mişcare orizontală care nu era de aşteptat şi, prin urmare, a "derapat" la suprafaţă, a explicat CEO-ul. Odată aşezat, s-a răsturnat.

content-image

Deoarece Odysseus este situat pe o pantă uşoară şi, eventual, se sprijină pe unul dintre rezervoarele sale de pe o parte, este înclinat la aproximativ 30 de grade, potrivit Intuitive Machines.

O ambarcaţiune mică echipată cu o cameră numită EagleCam, dezvoltată de Universitatea de Aeronautică Embry-Riddle, a fost ejectată din vehiculul spaţial pentru a încerca să facă o fotografie a exteriorului său, dar nu a reuşit să ofere fotografia mult aşteptată.

Această misiune, deşi privată, a fost în mare parte înfiinţată datorită finanţării de la NASA, care a comandat Intuitive Machines să transporte şase instrumente ştiinţifice pe Lună - un contract în valoare de 118 milioane de dolari.

"Odysseus este un succes din punctul de vedere al NASA", a declarat Bill Nelson, şeful agenţiei spaţiale americane, miercuri.

Odysseus este sonda care a aterizat în punctul cel mai sudic de pe Lună.

NASA vrea să exploreze această regiune înainte de a-şi trimite astronauţii acolo, ca parte a misiunilor sale Artemis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.