Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Orașul din România care a murit, deși se află într-o zonă turistică: Chiriile încep de la 9 lei, dar oamenii fug mâncând pământul

Facebook
aninoasa

Aflată într-o zonă cu un mare potențial turistic, fiind vizitată de mulți turiști în urmă cu mulți ani, localitatea Aninoasa, aflată în județul Hunedoara, păstrează amprenta unei istorii bogate în legătură cu industria minieră, care odinioară era sursa vieții și a prosperității economice. Mineritul a reprezentat pilonul central al economiei locale până în anii 2000, furnizând locuri de muncă și asigurând un nivel de trai stabil pentru mii de locuitori.

Cu toate acestea, peisajul orașului Aninoasa s-a schimbat dramatic după închiderea minelor de cărbune în anii '90. În prezent, Aninoasa se numără printre cele mai sărace localități din România, având mai puțin de 3500 de locuitori.

În prezent, chiriile în Aninoasa pot începe de la o sumă simbolică de 9 lei pe lună, reflectând starea precară a locuințelor și a nivelului redus al dorinței de a locui în această zonă. Clădirile vechi, ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui familiile de mineri, sunt acum în cea mai mare parte într-o stare de degradare și abandon.

Deși unele dintre acestea au fost achiziționate la prețuri accesibile, costul renovării și al întreținerii depășește adesea posibilitățile financiare ale locuitorilor.

Fostul minier Ion relatează despre viața grea din minele Aninoasei, unde condițiile de muncă erau extrem de dificile. Mulți dintre acești foști mineri trăiesc acum din ajutoare sociale sau din venituri ocazionale, cum ar fi vânzarea ciupercilor și a fructelor de pădure.

În locuințele deteriorate din colonia veche, locuitorii folosesc cârpe drept combustibil pentru încălzire, chiar dacă au acces la resurse naturale precum cărbune și lemn, conform informațiilor de pe Adevarul.ro.

Acesta este portretul mohorât al unui oraș care odinioară strălucea cu promisiuni de viitor prosper. Reducerea drastică a activităților miniere a pustiit comunitatea, lăsând în urmă oameni care se străduiesc să găsească un nou scop și o nouă direcție. Chiar și cu chirii atât de mici, exodul locuitorilor subliniază dispariția speranței și a oportunităților economice din Aninoasa. După cum spune un localnic, colonia s-a transformat într-un „loc al groazei”, de unde mulți aleg să plece în căutarea unei vieți mai bune, lăsând în urmă amintirea unei ere când prosperitatea era realitate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.