Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Papa Francisc este în Budapesta: S-a întâlnit cu Viktor Orban și a vorbit despre combaterea antisemitismului

vaticannews
papa francisc

Papa Francisc, care a început duminică o vizită în Europa Centrală cu o primă oprire la Budapesta, a evocat în capitala Ungariei "ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi", adăugând că este vorba de "un fitil care trebuie stins", relatează AFP.

"Cel mai bun mijloc de a-l dezamorsa este de a lucra împreună într-un mod pozitiv şi de a promova fraternitatea", a spus Papa Francisc, la o întâlnire cu reprezentanţi ai confesiunilor creştine şi ai comunităţilor evreieşti din Ungaria.

Suveranul Pontif a avut de asemenea o scurtă întâlnire, cu uşile închise, cu premierul ungar suveranist Viktor Orban, înainte de a celebra o liturghie în închiderea unui mare congres religios internaţional.

La scurt timp după sosirea la Budapesta, Papa Francisc a discutat cu şeful guvernului ungar, conform unor imagini difuzate pe contul de Facebook al lui Orban, în care se vede cum cei doi îşi strâng mâna.

Detaliile întrevederii nu au fost comunicate, însă este aşteptat ca această să fi subliniat diferenţele de concepţii dintre cei doi privind problema refugiaţilor şi politicile naţionaliste ale lui Orban.

Suveranul Pontif şi-a exprimat în mai multe rânduri solidaritatea cu migranţii şi refugiaţii şi a criticat ceea ce el a numit „populismul naţional” avansat de guverne precum cel al Ungariei.

Orban este recunoscut pentru poziţia dură împotriva imigranţilor şi deseori îşi descrie guvernul ca apărător al „civilizaţiei creştine” în Europa şi ca un bastion împotriva migraţiei din ţări majoritar musulmane. În 2015, el a refuzat propuneri de a primi în Ungaria refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa şi a ridicat un gard de-a lungul graniţei de sud a ţării pentru a-i ţine departe pe cei care căutau azil în UE.

Mare apărător al dialogului interreligios, Suveranul Pontif a adus un omagiu eforturilor acestora în ţara lor "pentru a dărâma zidurile separării din trecut" şi pentru a face "o schimbare de perspectivă".

"Evrei şi creştini, nu mai vreţi să vedeţi în celălalt un străin, ci un prieten, nu un adversar, ci un frate", a spus el, evocând destinul tragic al unui poet ungar, Miklos Radnoti, asasinat în 1944 de miliţii ungare.

Relaţiile între catolici şi evrei au fost relansate în urma unui document al Conciliului Vatican II, 'Nosta Aetate', care în 1965 stabilea în cele din urmă respectarea iudaismului. Timp de secole, originea evreiască a lui Iisus a fost ocultată, iar evreii au fost prezentaţi ca un popor responsabil de deicid în predicile Bisericii.

Întrebat în 2016 cu privire la zidul lui Donald Trump de la graniţa cu Mexicul, papa Francisc a spus că cineva care clădeşte un zid de graniţă „nu este creştin”.

Cabinetul lui Orban a publicat duminică imagini de la întâlnirea care a avut loc la Muzeul de Artă.

Papa va oficia o slujbă la Budapesta şi va porni apoi spre Slovacia, unde va rămâne până miercuri.

Aceasta este prima sa călătorie în străinătate după intervenţia chirurgicală la care a fost supus în luna iulie, când i-au fost extirpaţi 33 de centimetri din colon şi a petrecut zece zile în spital pentru a se recupera. Recent, el a reluat audienţele private şi publice şi spune că duce o viaţă „complet normală”. Se află încă sub tratament şi nu poate sta în picioare foarte mult timp.

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, are programat să susţină 12 discursuri în cele patru zile ale vizitei, care a început duminică la ora 06:00 cu un zbor spre Budapesta. El va încheia prima zi la Bratislava, după nouă evenimente diferite.

Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a spus că nu au fost luate măsuri speciale referitor la îngijirea medicală a lui în călătorie, „doar precauţia obişnuită”. Papa Francisc va fi însoţit şi de medicul personal şi de asistente, ca de obicei.

Legat de vizita de câteva ore de la Budapesta, Bruni a spus că nu este un caz singular. A amintit că, în 2014, papa a ajuns la Strasbourg pentru a susţine discursuri la Parlamentul European şi Consiliu, dar nu a stat.

În Slovacia, el se va întâlni marţi cu reprezentanţi ai minorităţii roma, încă afectată de discriminare, va ajunge şi în Kosice, se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi va încheia vizita, miercuri, cu o liturghie în Sastin, unde are loc anual un pelerinaj pe 15 septembrie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.