Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Parcul fotovoltaic în valoare de 40 de milioane de euro, devastat de hoți: Au vândut panourile pe internet

Adevarul
Fotovoltaice

Hoții au distrus un parc fotovoltaic situat în Hunedoara, la marginea comunei Ghelari, finanțat cu ajutorul fondurilor europene, însă care nu a fost pus în funcțiune.

Parcul fotovoltaic din Hunedoara, construit în comuna Ghelari în perioada 2014-2015 cu finanțare europeană, a fost anunțat ca una dintre cele mai semnificative investiții în domeniul energiei din regiunea Hunedoara în ultimii ani.

Cu toate acestea, parcul nu a fost niciodată pus în funcțiune, iar panourile solare au fost afectate de trecerea timpului și de factorii naturali, fiind, de asemenea, vandalizate de locuitorii locali. În plus, hoții au profitat de situație și au sustras numeroase panouri solare în ultimii ani, încercând să le vândă pe site-urile de internet. Cu toate acestea, unii dintre infractori au fost identificați și urmăriți de către poliție.

Administratorul parcului fotovoltaic a semnalat Poliției municipiului Hunedoara pagubele cauzate de hoți în ultimul an și în urma acestei plângeri, a fost organizată o operațiune de prindere în flagrant a infractorilor.

Hoții au fost prinși: Au scos la vânzare 128 de panouri solare

„Polițiștii Secției de Poliție Rurală Hunedoara și cei ai Biroului de Investigații Criminale Hunedoara au demarat o serie de verificări și activități investigative, iar în 3 septembrie 2023 au organizat o acțiune în urma căreia au reușit prinderea în flagrant a doi bărbați din municipiul Hunedoara, în vârstă de 19 și de 41 de ani. Cei doi încercau să comercializeze pe un site de vânzări bunurile furate (respectiv 128 de panouri fotovoltaice, 11 invertoare și 9 suporți de invertoare – în valoare de peste 344.000 lei), care au fost, astfel, recuperate de polițiști”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de cei doi bărbați, cercetările continuând, în vederea documentării întregii activități infracționale.

„Ulterior polițiști au mai identificat un bărbat de 66 de ani, din județul Sibiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat reclamate. El a fost condus la sediul Poliției Municipiului Hunedoara pentru audieri, ulterior fiind dispusă și față de acesta măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Parcul fotovoltaic din Hunedoara, întins pe circa 30 de hectare la marginea satului Ghelari, a reprezentat o investiție estimată la circa 40 de milioane de euro, și trebuia să fie pus în funcțiune de peste cinci ani. În urmă cu un deceniu Primăria comunei Ghelari a concesionat pe 49 de ani terenul unui investitor privat, pentru o redevenţă anuală de 10.000 de lei şi energie electrică gratuită pentru clădirile publice din comună, de la noul parc fotovoltaic.

Lucrările de amenajare au început în 2014, cu întârziere, pe 30 de hectare de teren de la marginea satului. Potrivit proiectanţilor, parcul fotovoltaic din Hunedoara ar fi urmat să producă 12.300 de MWh anual – cantitate de energie suficientă pentru alimentarea unui oraş cu 15.000 de locuitori.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.