Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petro Poroșenko tună și fulgeră la revenirea în Ucraina: ar putea să fie REȚINUT / 'Au încercat să mă împiedice să intru' - VIDEO

petro poroșenko

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a aterizat pe aeroportul Zhuliany. Poliția a intensificat măsurile de securitate la aeroport. La sosirea în țară a avut loc și un miting al susținătorilor fostului președinte, informează agenția NEXTA.

„Timp de 15 minute ilegal, oamenii legii, dintre care unii erau îmbrăcați în uniforme de polițiști de frontieră, alții în uniforme negre, au încercat să mă împiedice să intru pe teritoriul Ucrainei. Mi-au luat pașaportul, mi-au explicat spunând că au trebuit să-mi stabilească identitatea, pentru că au mari îndoieli că sunt Poroșenko.Mi-au verificat pașaportul biometric național obișnuit mai bine de 15 minute, dezvoltând un scenariu pentru a mă împiedica să intru pe teritoriul Ucrainei.Ne așteptau atât de mult ”, a spus politicianul după ce a trecut prin controlul la frontieră, potrivit Interfax.

Poroșenko este suspectat de înaltă trădare în Ucraina. S-a întors la Kiev de la Varșovia, pentru că, potrivit acestuia, nu avea nimic de ascuns, iar dosarul penal a fost deschis din motive politice. Poroșenko, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, este azi șeful unui partid de opoziție care îl critică pe președintele Zelenski.

Poroșenko a vorbit în fața susținătorilor săi de la aeroport. El a acuzat în discursul său actuala conducere a țării de corupție: „În timp ce construiam fundația statalității, Zelensky și Kolomoisky scoteau cărămizi din fundație și construiau vile în Italia, distrugând Ucraina. Și au avut curajul să ne acuze de trădare. Vor fi trași la răspundere pentru asta”, a spus fostul președinte, potrivit sursei citate. „Avem deja prima noastră victorie mică. Urmau să mă rețină aici, la aeroport. Dar nu au putut din cauza ta.” „Ai spus că țara are nevoie de praf de pușcă? Acum ai praf de pușcă!”, a mai comentat Poroșenko.

În opinia sa, „aceasta este o provocare care încurajează acțiunile în masă”. „Solicităm polițiștilor de frontieră să nu urmeze ordinele penale ale Oficiului Președintelui și să-mi asigure dreptul constituțional de acces pe teritoriul Ucrainei”, a spus Poroșenko.

Ulterior Poroșenko a mers la instanță. Mulți oameni s-au adunat sub clădirea instanței din centrul Kievului pentru a-l sprijini pe fostul președinte.

Ar putea să fie reținut

La 20 decembrie 2021, Biroul de Investigații de Stat l-a notificat pe Poroșenko cu privire la suspiciunea de înaltă trădare și asistență acordată organizațiilor teroriste în cazul unei scheme criminale de furnizare a cărbunelui din teritoriile Donbasului necontrolate de Kiev. Anterior, în cadrul aceleiași proceduri penale, adjunctul poporului al fracțiunii Platforma Opoziție - For Life Viktor Medvedchuk și fostul ministru al Energiei Volodymyr Demchishin au fost sesizați cu privire la suspiciuni.

Poroșenko se află într-un turneu diplomatic din 17 decembrie 2021. În urmă cu 10 zile, el a anunțat că se va întoarce în Ucraina pe 17 ianuarie. În același timp, Tribunalul Districtual Pechersky din Kiev a luat în considerare petiția procurorului și a decis să sechestreze proprietatea lui Poroșenko, care, conform registrelor de stat, îi aparține prin drept de proprietate, în special, acestea sunt obiecte imobiliare, drepturi corporative etc.

Sesiunea de judecată privind alegerea unei măsuri de reținere pentru Poroșenko a fost programată pentru luni, 17 ianuarie, în jurul prânzului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.