Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Primele date din măsurătorile pe brațul Chilia: Ucrainenii au adâncit canalul navigabil cu 2 metri

Pravda
canalul Bîstroe Bastroe

Trei ambarcațiuni ale Administrației Fluviale a „Dunării de Jos” au început măsurătorile pe Brațul Chilia,  unde se presupune că s-au făcut lucrări de adâncire, contrar convențiilor internaționale. Conform primelor date, adâncimea este cu 2 metri mai mare decât cea stabilită anterior.

Navele românești (Donaris 1,2 și 3) efectuează măsurători pe brațul Chilia (sectorul ucrainean). Brațul Chilia este braț comun pe frontieră româno-ucraineană.

Pentru măsurători pe canalul Bîstroe (care se află în totalitate pe teritoriul Ucrainei), România nu a primit nici până acum acceptul părții ucrainene.

La limita adâncimii maxime

În urma lucrărilor de dragare ale părții ucrainene, adâncimea măsurată a coborât până la 8,99 metri, potrivit unei înregistrări video intrate în posesia stiripesurse.ro.

Adâncimea anterioară, declarată și asumată prin Blue Book în 2017, era de 6,5-7 metri.

Adâncimea la care s-a ajuns în prezent este considerată adâncimea maximă. Orice lucrări suplimentare de dragare ar avea uu impact negativ asupra mediului.

content-image

Anunțul ministrului Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat joi că ucrainenii au dat un ”acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, însă doar de la kilometrul 22, nu de la kilometrul 11, cum solicitase partea română.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe”, arată el.

„Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile”, explică secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, referindu-se la acordul parţial.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu se declară convins că autorităţile române vor primi, într-un final, acordul părţii ucrainene privind integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia. Referitor la motivele emiterii doar a unui acord parţial pentru măsurători pe Chilia, el explică: ”Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.