Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Principele Radu trage un semnal de alarmă despre situația Castelului Peleș: 'Este important ca acest loc să continue să trăiască'

Castelul Peleş are nevoie de solidaritate, de forţe care să se unească pentru a conserva patrimoniul unic al României, a fost mesajul participanţilor la conferinţa „Patrimoniul cultural, natural şi construit la 150 de ani de la proiectarea Castelului Peleş” care a avut loc, miercuri, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Alteţa Sa Regală Principele Radu a subliniat cât „este de important ca acest loc să continue să trăiască”.

În intervenţia sa, Alteţa Sa Regală Principele Radu a vorbit despre însemnătatea monumentului istoric în istoria României.

„Atunci când a început războiul din Ucraina, România şi Polonia au devenit două dintre cele mai relevante ţări din Uniunea Europeană şi din NATO. Multă lume a spus ce viziune a avut Regele Mihai I şi cei care din 1997 au militat pentru NATO, cât de relevant este acum după mai bine de două decenii ce au făcut ei atunci. Ce s-ar fi întâmplat dacă noi nu eram acolo acum? Acelaşi fel de întrebare retorică l-aş pune eu astăzi: ce s-ar fi întâmplat dacă acum 150 de ani nu se puneau bazele acestui monument al statalităţii noastre? Poate că în afară de patrimonial cultural, natural şi construit ar trebui să vorbim despre statalitatea acestui loc. Am avut între timp preşedinţia Uniunii Europene, am avut răspunderi foarte mari faţă de Republica Moldova pe care o considerăm parte a identităţii noastre, avem mari succese în NATO şi am devenit o ţară de maximă importanţă în UE, mai puţin recunoscută decât este în realitate, suntem una din cele mai mari forţe ale continentului european şi toate acestea au pornit de acolo acum 150 de ani”, a afirmat ASR Principele Radu.

Potrivit reprezentantului Casei Regale, „motivul pentru care toată lumea se năpusteşte să meargă la Peleş nu e numai pentru că este una dintre cele mai importante vestigii, ci şi pentru că locul trăieşte, respiră, acolo au loc evenimente ale Coroanei Române. Fondatorul nostru de stat modern şi de dinastie, Carol I, a fost foarte pragmatic, dacă vă gândiţi că la numai patru sau cinci săptămâni de la sosirea în ţară a promulgat o Constituţie care era cea mai liberală şi cea mai avansată din acel moment de pe continent. Aceea este hârtia care a semnat destinul nostru european din 2007”.

Principele Radu a subliniat cât „este de important ca acest loc să continue să trăiască. Atunci când oamenii se duc să viziteze apartamentele castelului sunt pătrunşi în suflet de ce văd acolo, dar o parte dintre aceste emoţii vine din faptul că locul e viu, nu e o înşiruire de casete transparente în care vezi vestigii ale ţării (…) Toată lumea se simte acasă acolo”.

Principele Consort a avut şi un mesaj pentru generaţiile viitoare: „Peste 30 de ani monumentul va avea nevoie din nou de puneri la punct, peste 50 de ani va avea din nou nevoie de reparaţii capitale aşa că are nevoie de solidaritate”.

„În Vila Şipot, în casa lui Karel Liman, ultimul dintre cei patru arhitecţi care s-au perindat la acest proiect în timpul regelui Carol I, în fostul garaj al vilei construit ulterior, va fi un mic muzeu, un loc unde să ne amintim de aceşti patru. Vitraliile cu chipurile lor sunt gata. Toată opera lui Liman este legată de familia regală. Eu vreau ca în cel mai scurt timp, acest tip de fotografie unde se vede Castelul Peleş cu terasele proptite cu pari să dispară. Această parte din istoria patrimoniului nostru, care este deocamdată cea mai luminoasă, este atât de neglijată”, a spus în deschidere profesorul Augustin Ioan, preşedintele Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.