Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Protest uriaș în Macedonia de Nord: Zeci de mii de simpatizanţi ai opoziţiei au manifestat împotriva guvernului

macedonia proteste

Zeci de mii de simpatizanţi ai opoziţiei din Macedonia de Nord au manifestat sâmbătă la Skopie împotriva guvernului şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate, potrivit corespondenţilor agenţiei France Presse.

Reuniţi la apelul principalului partid de opoziţie, VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), manifestanţii au fluturat drapeluri macedonene şi pancarte cu lozinci ostile guvernului dominat de SDSM (stânga), potrivit Agerpres.

VMRO-DPMNE doreşte alegeri anticipate practic de când guvernul a soluţionat, în 2018, o dispută cu Grecia care a împiedicat aderarea ţării la Uniunea Europeană. VMRO-DPMNE se opune acordului cu Grecia în baza căruia la numele ţării a fost adăugată menţiunea "de Nord".

Skopje s-a confruntat ani de zile cu vetoul Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea, numele provinciei ei de nord, văzând în acesta o uzurpare a moştenirii sale istorice.

Din noiembrie 2020, Bulgaria blochează aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza disputelor legate de limbă şi istorie.

Prezent la demonstraţie, preşedintele VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, a acuzat guvernul că a "subminat nivelul de trai, educaţia, agricultura şi economia" ţării.

"Dacă nu ajungem la un acord în privinţa alegerilor (anticipate), va fi un blocaj total al Parlamentului, instituţiilor, drumurilor şi oraşelor", a ameninţat el.

Hristijan Mickovski a denunţat şi politica guvernului în ceea ce priveşte disputa cu Bulgaria.

"VMRO-DPMNE nu va accepta un acord umilitor (cu Sofia) care să aducă prejudicii intereselor naţionale", a avertizat el.

Liderul conservator s-a referit la iniţiativa Franţei, care deţine preşedinţia semestrială a UE până la 1 iulie, pentru a soluţiona disputa dintre cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.