Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PS Timotei: 'Este greu să reproducem cât de multe suferințe a îndurat Sfântul Apostol Andrei pentru Evanghelie'

basilica.ro
Timotei Prahoveanul

„Mărturiile vorbesc despre mai multe perioade de martiriu ale Sfântului Andrei, nu doar perioada de la sfârșitul vieții lui, ci și multe alte chinuri pe care le-a suferit în alte cetăți. Este greu să reproducem cât de multe suferințe a îndurat Sfântul Apostol Andrei pentru Evanghelie”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în predica rostită la Catedrala Patriarhală, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Ierarhul a evindențiat mai multe momente din viața Sfântului Apostol Andrei când acesta a avut de suferit pentru că propovăduia Evanghelia lui Hristos.

„În cetatea Sinope a fost lăsat aproape mort de către locuitorii de acolo și autoritățile care nu priveau cu ochi buni predica lui”, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Lăsat aproape mort și cu unul dintre degete smuls cu dinții de către chinuitorii lui, Sfântul Andrei avea să fie întărit de Însuși Mântuitorul Hristos Care i s-a arătat în acea noapte”. A doua zi, apariția Sfântului într-o stare foarte bună i-a uimit pe cei care îl credeau mort, astfel încât după multe minuni pe care le-a săvârșit acolo, Evanghelia a început să aducă roade în Sinope”, a evidențiat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Pentru faptul că Sfântul Apostol Andrei a convertit mai mulți oameni importanți din Patras, a fost martirizat de conducătorii păgâni ai cetății.

„Sfântul Apostol Andrei a sfârșit răstignit, dar nu s-a considerat vrednic să fie răstignit pe cruce cum a fost Mântuitorul Hristos, de aceea a cerut să fie răstignit cu capul în jos, iar lemnele pe care a fost legat au fost așezate într-o altă formă, cunoscută până astăzi drept crucea Sfântului Andrei, sub formă de X”, e explicat ierarhul.

„Atât de cruzi erau chinuitorii lui, încât nu au îngăduit să fie pironit pe aceste lemne, ci legat cu funii ca suferința lui să fie îndelungă. Dacă ar fi fost pironit, ar fi murit mai repede după ce sângele s-ar fi curs din trupul lui. Această suferință a răbdat-o cu multă iubire până când și stăpânitorul cetății Patras a venit, îndemnat de oamenii care protestau în fața reședinței lui, ca să-l dezlege de pe cruce. Sfântul nu a îngăduit acest lucru, sunt mărturii care arată că cei care se apropiau de crucea lui amorțeau”, a menționat PS Timotei Prahoveanul.

„Înainte de a-și da sufletul Mântuitorului Hristos, o lumină orbitoare l-a înconjurat. A fost înmormântat în acel loc, care a devenit mai târziu un loc de pelerinaj”, a precizat Părintele Episcop.

Ierarhul a spus, în încheierea predicii sale, „ne rugăm ca Sfântul Apostol Andrei să îi ocrotească pe toți cei care îi poartă numele, dar și pe toți cei care păstrează neștirbită credința adusă de el, pe care a auzit-o din cuvintele Mântuitorului Hristos și pe care el, ca un fiu credincios și ca un apostol râvnitor, a dus-o pâna la marginile pământului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.