Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PS Timotei Prahoveanul, la lansarea cărții 'Eminescu, profesor de statistică': 'M-a impresionat jurământul pe care l-a depus ca profesor de statistică!'

Cristi Șelaru
PS Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a participat la lansarea cărții ”Eminescu, profesor de statistică”, care a avut loc la Biblioteca Academiei Române. Volumul, care îi are ca autori pe Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, conține documente din perioada în care Mihai Eminescu a predat statistica și geografia la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885.

Cartea ”Eminescu, profesor de statistică” poate fi citită AICI

”Sunt mărturii că, în acei ani, când a fost profesor suplinitor de statistică, Eminescu poposea la cunoscutele mănăstiri ale Moldovei, și nu numai, și învăța foarte mult. În Academia Română se păstrează un manuscris care a aparținut Mănăstirii Agafton, pe marginea căruia au fost descoperite însemnări ale lui Eminescu, cu scrisul lui inconfundabil. Era vorba despre câteva pagini de Pateric pe care Eminescu le cerceta în acei ani și din care, cu siguranță, a învățat.

În această carte este reprodus ”Jurământul” pe care Eminescu l-a depus când a devenit profesor suplinitor de statistică, la 15 octombrie 1884. Două lucruri m-au făcut să le reproduc, m-au impresionat. Anume că un profesor era obligat să facă un jurământ solemn, ceea ce însemna importanța unei astfel de misiuni, pentru că profesoratul nu este doar o slujbă oarecare, ci o misiune. În acest jurământ, Eminescu începea: ”Jur în numele lui Dumnezeu și declar pe onoare și conștiința mea...” și celelalte care au urmat, încheind cu cuvintele ”Așa să îmi ajute Dumnezeu!”.

Era o deosebită conștiință a profesorilor și o dăruire. Dați-mi voie să vă spun că, atunci când sunt profesori buni, atunci când sunt medici buni, atunci când sunt slujitori ai Bisericii cu vocație, lucrurile se așează altfel.

Atunci când sunt oameni care se grăbesc în ceea ce fac, și rezultatele lor sunt pe măsură. Adresez un cuvânt de felicitare domnilor Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu pentru această osteneală și ne aducem aminte de cuvintele că nu este osteneală mai prețioasă de a citi, de a scrie, de a căuta în documente de a aduce în jurul nostru lumină.”, spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

”Eminescu, profesor de statistică” beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, din București.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.