Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PS Veniamin al Basarabiei de Sud, despre Sfântul Ierarh Dionisie, ocrotitorul spiritual al eparhiei: 'Ne unește și ne responsabilizează'

basilica.ro
episcopul veniamin

De sărbătoarea Sfântului Dionisie Erhan, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a slujit la Cahul, pe locul unde se reconstruiește o biserică demolată de regimul sovietic în anul 1962.

Biserica, aflată în cartierul Lipovanca, îi va avea ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, hramul inițial, dar și pe Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

În biserica aflată în construcție a fost așezată spre cinstire racla cu un fragment din moaștele Sfântului Dionisie, adusă de la Paraclisul Centrului Eparhial. Sfântul Dionisie Erhan este ocrotitorul spiritual al Episcopiei Basarabiei de Sud.

La predică, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Dionisie (1868-1943), subliniind credința sa în Dumnezeu și asumarea crucii personale atât că monah, cât și ca ierarh, desfășurând o activitate susținută de înnoire spirituală pe parcursul întregii vieți.

Părintele Episcop a evocat demersurile făcute cu binecuvântarea Patriarhului României și cu acordul Mitropoliei Chișinăului pentru canonizarea Sfântului Dionisie și a spus că „pentru Episcopia Basarabiei de Sud a fost un imbold de intensificare a lucrării misionare in Eparhia păstorită de Sfântul Dionisie si o forma de manifestare a Ortodoxiei care ne unește și ne responsabilizează”.

La Sfânta Liturghie au participat, alături de clerici și credincioși din eparhie, Excelența Sa, Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, dar și reprezentanți ai Universității „B. P. Hasdeu” din Cahul, scrie basilica.ro.

După slujbă, PS Veniamin a oferit Ordinul Eparhial „Sfântul Ierarh Dionisie”, preotului paroh Dumitru Șuhan și Protopopului de Ismail, preotul Mihail Stegărescu.

La final, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru toți ctitorii și slujitorii din episcopie. A fost pomenit, totodată, profesorul și rectorul Universității Transfrontaliere, Iulian Gabriel Bârsan (1956-2022), trecut recent la Domnul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.