Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Reizbucnește un nou RĂZBOI: Gherila FARC rupe acordul de pace și își reia activitatea

The Guardian
FARC

Fostul număr doi de la conducerea grupării armate columbiene FARC, Ivan Marquez, intrat în ilegalitate de peste un an, a anunţat într-o înregistrare video difuzată joi pe YouTube că va relua lupta armată alături de alţi lideri ai rebelilor care au denunţat acordul de pace din Columbia, informează AFP.

"Anunţăm lumea că a început a doua Marquetalia (leagănul istoric al rebeliunii în anii 1960), în numele dreptului universal al popoarelor la luptă armată împotriva opresiunii", afirmă în această înregistrare Ivan Marquez, îmbrăcat în haine de camuflaj militare, alături de Jesus Santrich, un alt fost lider al FARC, informează agerpres.ro.

Citește și: Traian Berbeceanu iese la rampă: ‘Ciudată tăcerea DIICOT-ului’

Dintr-o pădure din sud-estul Columbiei, Ivan Marquez anunţă "continuarea operaţiunilor de gherilă ca răspuns la trădarea de către stat a acordurilor de pace de la Havana", care au dus la dezarmarea, în 2017, a circa 7.000 de combatanţi, bărbaţi şi femei, ai FARC.

Comandantul Marquez a fost şeful delegaţiei FARC la negocierile de pace organizate de Cuba din septembrie 2012 până în vara lui 2016 cu guvernul preşedintelui Juan Manuel Santos (2010-2018).

Citește și: Rareș Bogdan, răspuns-fulger în locul lui Klaus Iohannis: ‘Încă o mostră de tupeu și sfidare’

După semnarea acordului de pace, FARC s-a transformat în partid politic, sute de rebeli delimitându-se cu toate acestea de procesul menit să pună capăt unei jumătăţi de secol de conflict armat.

Alături de Ivan Marquez - un alt negociator la procesul de la Havana, Jesus Santrich, căutat de justiţia americană pentru trafic de droguri şi trecut în ilegalitate în urmă cu trei ani, precum şi Hernan Dario Velasquez, alias El Paisa, alt ex-lider al FARC, apar înarmaţi, împreună cu alţi militanţi, în faţa unei pancarte ce afişează sigla FARC-EP (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei - Armata Poporului).

Citește și: Scene halucinante: Procurorul din cazul Caracal fuge de jurnaliști. Rușine!!

"Nu am fost niciodată învinşi, nici înfrânţi ideologic, de aceea lupta continuă", a adăugat Ivan Marquez, subliniind că acest nou grup armat va încerca să se coordoneze cu ELN, a doua gherilă columbiană, încă activă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.