Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - 'Revoluție' în desfășurare în Irak: armata a ieșit pe stradă la Bagdad, în timp ce se duce o luptă pentru putere în țară

armată irak

Cu saltele împrăștiate, mâncare adusă cu camioanele și protestatari care se dau drept legislatori, sute de adepți ai unui influent cleric șiit au campat duminică în interiorul Parlamentului irakian, după ce au dărâmat zidurile de securitate din jurul clădirii și au luat cu asalt clădirea în ziua precedentă, transmite The Associated Press. De asemenea, armata a fost scoasă pe străzi pentru a înăbuși protestele.

Protestatarii - adepți ai clericului Muqtada al-Sadr - au promis că vor protesta pe termen nelimitat pentru a împiedica eforturile rivalilor lor din grupurile politice susținute de Iran de a forma următorul Guvern al țării. Cererile lor sunt mari: alegeri anticipate, amendamente constituționale și înlăturarea adversarilor lui al-Sadr.

Evoluțiile au catapultat politica irakiană în centrul atenției, adâncind țara într-o criză politică, pe măsură ce se desfășoară o luptă pentru putere între cele două mari grupuri șiite.

Al-Sadr nu s-a deplasat la fața locului, dar i-a încurajat pe loialiștii săi, scriind duminică pe Twitter că protestul este "o mare oportunitate de a contesta radical sistemul politic, constituția și alegerile". El a făcut apel la toți irakienii să se alăture "revoluției", un indiciu că protestul va deveni probabil un eveniment de durată.

Duminică, protestul părea mai degrabă o sărbătoare veselă decât un protest politic - adepții lui al-Sadr dansau, se rugau și scandau sloganuri în interiorul parlamentului, în lauda liderului lor. Între timp, ei au tras un pui de somn pe saltelele aliniate pe marile holuri.

A fost o scenă total diferită de cea de sâmbătă, când protestatarii au folosit frânghii și lanțuri pentru a dărâma zidurile de beton din jurul Zonei Verzi puternic fortificate din Bagdad, apoi au inundat clădirea adunării. A fost a doua încălcare de acest fel săptămâna trecută, dar de data aceasta nu s-au dispersat pașnic.

Forțele de securitate irakiene au tras la început cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a încerca să respingă manifestanții. Ministerul Sănătății a declarat că aproximativ 125 de persoane au fost rănite în urma violențelor - 100 de protestatari și 25 de membri ai forțelor de securitate. În câteva ore, poliția s-a retras, lăsând parlamentul în seama protestatarilor.

Preluarea parlamentului a arătat că al-Sadr își folosea numărul mare de susținători de la bază ca tactică de presiune împotriva rivalilor săi din Cadrul de Coordonare - o alianță de partide șiite susținută de Iran și condusă de fostul prim-ministru Nouri al-Maliki - după ce partidul său nu a reușit să formeze un guvern, deși a câștigat cel mai mare număr de locuri la alegerile federale din octombrie anul trecut.

Niciuna dintre părți nu pare dispusă să cedeze, iar al-Sadr pare decis să împiedice eforturile de formare a guvernului de către grupurile susținute de Iran.

Dar au existat linii roșii - drumul către clădirea consiliului judiciar din apropiere a fost închis, cu o prezență de securitate intensă în jurul acesteia. Intrarea în clădire ar însemna o lovitură de stat, iar al-Sadr le-a ordonat adepților săi să se ferească de ea.

Protestatarii păreau pregătiți pentru un drum lung - sau cel puțin pentru un protest prelungit.

Tuk-tuk-urile, un mijloc de transport principal în suburbia săracă din Bagdad, Sadr City, de unde clericul își are o mare parte din adepți, au transportat manifestanții la și de la parlament pentru o taxă de 1.000 de dinari irakieni, adică 60 de cenți.

Au fost instalate răcitoare și s-au împărțit sticle de apă. Un copil a împărțit dulciuri, în timp ce adolescenți au vândut suc din saci. Câteva femei - o minoritate în cadrul demonstrației dominate de bărbați - măturau podelele.

Afară, gunoaie de la pachetele cu alimente și alte gunoaie au împânzit strada care duce la poarta parlamentului, în timp ce camioanele aduceau cazane uriașe cu orez și fasole aburinde pentru a-i hrăni pe protestatari. Pe pancartele din apropiere se putea citi: "Restaurantul Revoluției"

Portretele lui Al-Sadr atârnau peste tot. Mulți protestatari fumau, aruncând mucuri de țigară pe jos, iar fumul de țigară a umplut adunarea.

Un protestatar, Haidar Jameel, a ocupat scaunul președintelui parlamentului, Mohammed Halbousi - una dintre cele mai puternice figuri politice din Irak - și, de pe el, și-a privit colegii scandalagii. După ce adepții lui al-Sadr au preluat conducerea parlamentului, Halbousi a suspendat sesiunile viitoare până la noi ordine.

"Nu vom da înapoi până când cererile noastre nu vor fi îndeplinite", a declarat Jameel.

Baza de susținere a lui Al-Sadr este formată în mare parte din irakieni săraci care trăiesc în mahalalele din Bagdad, atrași de apelurile împotriva corupției. Dar al-Sadr este, de asemenea, o figură a establishment-ului, cu mulți funcționari publici numiți de partidul său în tot aparatul de stat.

Alegând să-și organizeze protestul înainte de ziua sfântă a islamului șiit, Ashura, al-Sadr a profitat de un moment în care fervoarea religioasă este la cote înalte - protestatarii au efectuat ritualuri religioase în interiorul parlamentului. La prânz, un imam a condus o rugăciune în holul central.

Ashura comemorează uciderea nepotului profetului Mahomed, Imamul Hussein. De obicei, irakienii mărșăluiesc cu miile pentru a comemora această zi în orașul sfânt Karbala, iar emoțiile sunt puternice în zilele premergătoare.

Conform credinței religioase șiite, un mod de a-și arăta dragostea față de Imam Hussein este de a se ridica împotriva opresiunii.

Mesajele lui Al-Sadr către adepții săi sunt impregnate de referințe la pelerinaj, a declarat Marsin Alshamary, cercetător post-doctoral la Brookings Institution.

Pentru protestatari, majoritatea bărbați tineri, protestul oferă o șansă de a se apropia de sediul puterii într-un sistem care i-a neglijat mult timp. Înainte, ei nu ar fi putut intra în zona puternic fortificată fără permisiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.