Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Se schimbă Moldova: Oamenii lui Vladimir Plahotniuc îi invită pe socialişti şi pe liderii Blocului ACUM la dialog

protest chisinau republica moldova

Partidul Democrat din Republica Moldova (PD) invită la un dialog politic toate partidele parlamentare, în mod special Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA) cu scopul de a identifica soluţii pentru depăşirea crizei politice, a anunţat luni după-amiază vicepreşedintele PD, Andrian Candu, după o întrevedere a conducerii formaţiunii cu ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău, informează AGERPRES.

Având în vedere prevederile legale şi deciziile Curţii Constituţionale, la ora actuală suntem în blocaj juridic, a afirmat Candu într-o conferinţă de presă.

'Pe de o parte Curtea Constituţională spune că parlamentul e dizolvat, sunt convocate şi alegeri anticipate în septembrie, pe de altă parte vedem deputaţi ce insistă pe anumite acţiuni. Toate aceste acţiuni sunt periculoase. Pentru funcţionarii statului, decizia Curţii este lege şi dacă nu o îndeplinesc sunt sancţionaţi', a explicat el.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba! Dorește închisoare pe viață pentru aceste persoane

'Ne plac aceste decizii sau nu, dar singura autoritate în ţara noastră este Curtea Constituţională. Pe parcursul istoriei noi am avut multe decizii ale CC care au fost contestate de politicieni sau societate. (...) Deciziile Curţii nu pot fi revizuite, nu pot fi anulate, iar din acest motiv suntem în blocaj juridic', a subliniat fostul preşedinte al legislativului moldovean.

'Chemăm grupurile parlamentare la dialog pentru a depăşi această situaţie şi pentru a ieşi din acest blocaj. Facem o invitaţie azi partidelor parlamentare, în special PSRM şi Blocului ACUM. Nu e vorba de lideri, pentru ca să nu fie prea multe emoţii. PD a desemnat o echipă condusă de (vicepreşedintele formaţiunii) Vladimir Cebotari. Doar prin comunicare, doar prin dialog putem găsi soluţii politice, care să ne ducă la stabilitate şi, cel mai important, să nu permitem escaladarea situaţiei', a declarat Andrian Candu.

'Cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate. Cetăţenii trebuie să decidă cine va fi la putere şi cine în opoziţie', a afirmat el, adăugând că democraţii s-au întâlnit astăzi cu ambasadorii UE la Chişinău şi le-au comunicat despre situaţia din republică din punctul lor de vedere.

Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM au venit cu o poziţie comună în legătura cu invitaţia Partidului Democrat la un dialog politic în vederea depăşirii crizei politice.

Citește și: Aflat în spatele gratiilor, Liviu Dragnea primește o nouă lovitură! Marele său proiect, dinamitat!

"Aşteptăm de la Partidul Democrat să elibereze instituţiile de stat. Să retragă de acolo toţi sportivii, astfel ca Guvernul să poată intra în instituţii, miniştrii să poată ajunge în instituţii. Instituţiile să devină funcţionale pe deplin, iar fracţiunea PD din opoziţia parlamentară să revină în Parlamentul legitim la muncă", a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, în prezenţa vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari, şi secretarului PSRM, Ion Ceban.

Andrian Candu afirmase la conferinţa de presă că a luat măsuri de securizare a instituţiilor publice pentru a evita apariţia ''omuleţilor verzi''. "În contextul unei crize politice, sistemele de stat sunt vulnerabile. Noi nu vrem să ne trezim cu "omuleţii verzi" pe stradă. Nu ştiţi ce înseamnă "omuleţii verzi"? Uitaţi-vă la exemplul Crimeii", a spus el.

În aceeaşi conferinţă de presă, Andrian Candu a îndemnat presa să nu interpreteze după propriul plac declaraţiile partenerilor Republicii Moldova cu privire la criza politică de la Chişinău. El a atras atenţia că nici UE, nici SUA nu au declarat că 'recunosc guvernul Maiei Sandu', relatează portalul Deschide.md.

Potrivit publicaţiei citate, vicepreşedintele PD susţine că mass-media care interpretează luările de poziţie din partea occidentalilor ca fiind o recunoaşterea a majorităţii ACUM-PSRM nu fac decât să distribuie ştiri false.

'Dacă aţi citit foarte atent declaraţia Departamentului de Stat al SUA, acolo se vorbeşte despre calm, dialog, despre alegerile din februarie şi nu despre o recunoaştere a guvernului Maia Sandu sau despre aplauze şi felicitări la adresa Maiei Sandu', a declarat Candu.

Citește și: SURSE De ce și-ar fi executat, de fapt, Viorica Dăncilă omul – Informații EXCLUSIVE despre demiterea lui Remus Borza

La ora actuală, Republica Moldova trece printr-o situaţie de dualitate a puterii: un guvern interimar condus de Pavel Filip şi un guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM plus ACUM), condus de Maia Sandu.

Timp de trei luni PD, PSRM şi ACUM s-au invitat reciproc la negocieri, însă nu au putut ajunge la un consens pentru o alianţă de guvernare, notează Deschide.md. Majoritatea nou creată PSRM-ACUM a fost anunţată sâmbătă, după ce Curtea Constituţională - despre care se spune că este controlată de controversatul lider al PD, Vlad Plahotniuc - a decis că termenul limită a expirat, cerând preşedintelui republicii dizolvarea parlamentului rezultat în urma alegerilor din 24 februarie.

Întrucât Igor Dodon a refuzat să se conformeze deciziei Curţii, prerogativele acestuia au fost suspendate, iar preşedintele interimar Pavel Filip a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

De cealaltă parte, Blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon au format o coaliţie majoritară, au votat-o pe lidera socialiştilor, Zinaida Grecianîi, în funcţia de preşedinte al parlamentului şi au învestit noul executiv cu Maia Sandu la conducerea acestuia.

În urma alegerilor din 24 februarie, în parlamentul de la Chişinău au intrat PSRM (al lui Igor Dodon) cu 35 de mandate, PD (al lui Vlad Plahotniuc)- cu 30, ACUM (Maia Sandu şi Andrei Năstase)- 26 , Partidul Shor - 7 şi trei deputaţi independenţi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.