Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Silviu Vexler, deputatul minorităţilor: 'Atacul virulent și antisemit îndreptat împotriva Maiei Morgenstern nu se referă doar la comunităţile evreiești'

Silviu Vexler

Deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler (Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România) a declarat, miercuri, că atacul ''virulent, antisemit'', îndreptat împotriva actriţei Maia Morgenstern nu se referă doar la comunităţile evreieşti şi sunt o ameninţare împotriva fiecărui cetăţean, împotriva democraţiei în sine, relatează Agerpres.

"Aţi auzit cu siguranţă despre atacul virulent, antisemit, îndreptat împotriva doamnei Maia Morgenstern, a familiei sale şi a actorilor Teatrului Evreiesc de Stat, care a şocat opinia publică. Este unul din motivele pentru care avem această dezbatere astăzi.(...) Persoana suspectată că a trimis acest mesaj a fost identificată şi reţinută într-un interval foarte scurt de timp (...). Aceeaşi persoană a fost eliberată în mai puţin de 24 de ore sub control judiciar în libertate pentru că nu prezintă aparent un pericol public. La cinci minute distanţă de Parlamentul României este sediul 'Mişcării legionare'. (...) Cum credeţi că se simt puţinii supravieţuitori ai Holocaustului când trec pe lângă această clădire, când văd că nimic nu se întâmplă, când văd că legislaţia în vigoare este pur şi simplu ignorată?", a spus Vexler, în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, două proiecte legislative care "redeschid posibilitatea ca, alături de alţi beneficiari legitimi, şi foştii legionari sau membri ai organizaţiilor naziste să beneficieze de indemnizaţii din partea statului român au fost iniţiate, sunt în procedură parlamentară".

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

"În urmă cu două săptămâni un senator ne-a spus de la tribuna Senatului că aici e România, nu Fâşia Gaza. A urmat o linişte asurzitoare pe care o resimt şi astăzi. Uneori am senzaţia că am revenit în anii 30, că am eşuat în misiunea pe care o avem", a afirmat Vexler.

El a adăugat că toate aceste situaţii nu se referă doar la comunităţile evreieşti, ele sunt o ameninţare împotriva fiecărui cetăţean, împotriva democraţiei în sine.

"De data aceasta ţinta vizibilă a fost doamna Maia Morgenstern, dar dacă fiecare din noi nu va lua poziţie, dacă autorităţile publice nu vor pune în aplicaţie legislaţia în vigoare, dacă societatea în sine nu va lua poziţie împotriva acestor atitudini, întrebarea corectă este care va fi următoarea ţintă, nu când. Nu putem lăsa ca astfel de derapaje să devină reprezentative pentru România. Ca reprezentant suprem al poporului român, Parlamentul României şi fiecare deputat sau senator în sine este responsabil de protejarea memoriei victimelor şi a lecţiilor care trebuie învăţate din istorie. (...) În numele evreilor din România vreau să transmit câteva mesaje: nu vom ceda, nu vom fi intimidaţi, nu vom fi ameninţaţi de nimeni şi nu ne vom trăi viaţa ca cetăţeni ai României în teamă. Vom continua să trăim în România cu aceeaşi demnitate care ne-a caracterizat întotdeauna, cu aceeaşi loialitate fată de România, cu acelaşi respect pe care l-am arătat întotdeauna tuturor celor din jurul nostru", a afirmat Vexler.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să adopte miercuri o "declaraţie privind unele manifestări cu caracter antisemit din România şi tentativele de reabilitare a criminalilor de război".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.