Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, dar proiectul de buget pe 2021 cuprinde alocări de fonduri pentru această categorie.
PSD a cerut, luni, în plenul reunit al Parlamentului, introducerea unui amendament în proiectul de buget, pe tehnică legislativă, ca banii din pensiile speciale ale parlamentarilor, rămaşi cuprinşi în proiect, să fie transferaţi Ministerului Muncii pentru acordarea unor vouchere pentru copii nou-născuţi. El a cerut, în acest sens, retrimiterea la comisii a raportului, solicitare respinsă de reprezentanţii PNL.
Citește și: SURSE - Ludovic Orban a pus ochii pe Antena 3 și România TV: caută un om pentru o lovitură la temelie
"În buget avem trecute aproape 50 milioane de lei pe pensiile speciale ale parlamentarilor. Vă solicităm acceptarea unui amendament pe tehnică legislativă - să transferăm aceşti bani la Ministerul Muncii, să dăm la copii vouchere de 2.000 lei, pentru fiecare copil nou-născut, din banii de pensii speciale ale parlamentarilor. Dacă nu, să retrimitem raportul la comisii pentru a se face această modificare", a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Propunerea nu a fost acceptată din motive procedurale.
În replică, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a precizat că amendamentul nu are legătură cu tehnica legislativă. "De ce nu aţi făcut acest amendament, conform Regulamentului, la comisie? Dacă este un amendament respins, de ce nu aşteptaţi să ajungem la el? Trebuie să aşteptaţi dezbaterea amendamentului respectiv", a afirmat Andronache.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a replicat, la rândul său, că PSD nu are dreptul să ceară retrimiterea la comisie şi a trecut la dezbaterea şi votul pe articolele proiectului de buget.
"Nu aţi formulat amendamentul şi nu aveţi dreptul să cereţi retrimiterea la comisie. (...) La rectificare, aceşti bani vor fi distribuiţi către cheltuieli care sunt necesare", a adăugat Orban.