Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Smogul vulcanic a învăluit mai multe localități situate în jurul vulcanului Taal din Filipine

The Japan Times
Japonia vulcan

Smogul vulcanic a învăluit mai multe localităţi situate în jurul celui de-al doilea cel mai activ vulcan din Filipine, care a expulzat coloane de gaze şi vapori fierbinţi, a anunţat marţi institutul naţional de vulcanologie, informează DPA.

Cutremure vulcanice şi mişcări telurice de joasă intensitate au fost consemnate în zona vulcanului Taal din provincia Batangas, la 66 de kilometri sud de Manila, începând din luna aprilie, a precizat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (PHIVOLCS), potrivit agerpres.ro.

''Niveluri ridicate de emisii de dioxid de sulf vulcanic, sau gaz SO2, şi coloane înalte bogate în vapori fierbinţi au continuat să iasă din principalul crater al Taal începând de weekendul trecut'', a indicat institutul.

''Degazarea unor cantităţi însemnate de SO2, continuă şi fără precedent'', a provocat smog vulcanic - sau 'vog' (prescurtare de la ''volcanic smog'', în limba engleză - n.a.) - în jurul vulcanului Taal, iar PHIVOLCS a avertizat că picăturile fine care conţin cenuşă vulcanică sunt acide şi ar putea provoca iritaţii la nivelul ochilor, gâtului şi căilor respiratorii.

Institutul a îndemnat autorităţile locale să analizeze impactul smogului asupra comunităţilor şi ''să ia în considerare evacuarea temporară a locuitorilor foarte expuşi către zone mai sigure''.

PHIVOLCS a notat, însă, că emisiile vulcanului Taal nu sunt responsabile de smogul care afectează capitala Manila, pe care l-a pus pe seama ''poluării şi a activităţilor umane''.

Cea mai recentă erupţie a vulcanului Taal a avut loc la data de 12 ianuarie 2020, când peste 376.000 de locuitori din aşezările învecinate au fost evacuaţi. Un număr de 39 de persoane au murit din cauza problemelor de sănătate în timp ce se aflau în centrele de evacuare şi din cauza cenuşii dense care a căzut în urma erupţiei, potrivit guvernului provincial.

Vulcanul a erupt de 33 de ori după anul 1572.

Taal este o destinaţie turistică populară datorită lacului pitoresc din crater. De altfel, este singurul vulcan situat în zona unui lac şi pe o insulă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.