Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Spania: Candidatul socialist ales primar al Barcelonei

barcelona

Consiliul local al oraşului Barcelona a ales sâmbătă un nou primar socialist în urma unui acord surpriză cu două partide politice rivale, dând astfel un nou suflu partidului premierului spaniol Pedro Sanchez înaintea alegerilor legislative din 23 iulie, notează AFP, potrivit Agerpres.
Candidatul socialist la funcţia de primar, Jaume Collboni, s-a situat pe locul al doilea în urma alegerilor municipale şi regionale de la sfârşitul lui mai, câştigând zece din cele 41 de locuri ale consiliul municipal al marii metropole a Cataloniei.

 


Dar, cu câteva ore înainte de votul consiliului municipal, partidul Barcelona en Comu al primarului de stânga în exerciţiu, Ada Colau, a anunţat că cei nouă membri ai săi îl vor sprijini pe Jaume Collboni.

Această iniţiativă a fost susţinută de Partidul Popular (PP, conservator) care deţine două locuri, ceea ce îi conferă lui Collboni o scurtă majoritate de 21 de reprezentanţi.

Deşi socialiştii şi PP sunt rivali politici înverşunaţi, partidul conservator nu a dorit ca Xavier Trias, de la partidul separatist Junts per Catalunya, să redevină primar al Barcelonei.

Trias, care a mai ocupat această funcţie între 2011 şi 2015, era favorit, partidul său clasându-se pe primul loc la alegerile din 28 mai, cu 11 mandate câştigate.

Într-un comunicat, Barcelona en Comu a explicat că doreşte "să evite un guvern Junts care ar întinde un covor roşu pentru lobby-urile şi sectoarele favorabile politicilor de extremă dreapta".

După ce a depus jurământul, Collboni, 53 de ani, a declarat că vrea "să fie primarul tuturor".

Collboni i-a succedat Adei Colau, o fostă activistă pentru dreptul la locuinţă aleasă în fruntea unei platforme cetăţeneşti susţinute de partidul radical de stânga Podemos, care, printre altele, în special a redat mai multe străzi pietonilor şi a limitat deschiderea de noi hoteluri pentru a încerca să limiteze excesele turismului de masă.

Sondajele arată că Pedro Sanchez va trebui să lupte din greu la alegerile legislative anticipate din 23 iulie pentru a fi reales.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.