Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Tăriceanu prezintă LISTA NEAGRĂ a proiectelor ratate de Guvernele PSD-ALDE: Am mari dezamăgiri

digitalag.ro
dancila tariceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca are `dezamagiri` mari dupa doi ani si jumatate de guvernare:

  • Senzația mea este că în momentul de față Guvernul funcționează, poate nu numai guvernul, instituțiile care țin de administrația centrală, funcționează din inerție.
  • Nu există o direcție clară care să se fi dat și pe care să o urmeze. Așa se face că azi, când discutăm despre buget, observ un lucru și vă spun că am mari dezamăgiri: de la preluarea guvernării în ianuarie 2017, au fost câteva deziderate pe care și eu și alții le-am enunțat: să începem autostrada Ploiești Comarnic- Brașov. Suntem la peste doi ani și jumătate și nu s-a întâmplat nimic. Am prevenit-o pe doamna premier că aceasta formulă de parteneriat public privat pe care a lansat-o la un moment dat nu poate să ducă la concretizarea acestui proiect. Îmi pare rău că am avut dreptate. Suntem azi exact cum eram în ianuarie 2017.
  • Discut acum despre autostrada Pitești-Sibiu care face parte din Cordinorul IV Paneuropean. Este o bucată esențială care ar permite sudului României să se lege de Transilvania și de Vest, de Europa Centrală. În momentul de față marea parte a ramurilor industriale din economie, cum e industria automobilului, sunt situate în sudul țării. Această bucată de autostradă este ca un plămân prin care economia românească trebuie să respire. Unde suntem astăzi? În același stadiul în care eram în 2017 în care ni se spune că studiile de fezabilitate, care au fost făcute, dar care nu au fost acceptate de Comisia Europeană, ar putea să fie valabile pe baza lor să se demareze proiectul. Ei bine, Comisia Europeană nu și-a dat acordul pe aceste studii de fezabilitate, care, dacă nu mă înșel, au o vechime de aproape 20 de ani. Nu s-au făcut alte studii noi. Și stăm blocați, nu se mișcă nimic.
  • Am discutat despre drumul rapid Pitești- Craiova, esențial pentru industriile care se găsesc la Craiova, pentru uzina Ford, nu se întâmplă nimic, am discutat despre autostrada care să lege Moldova de Transilvania, la fel nu se întâmplă nimic. Eu am un spirit practic mai dezvoltat decât al altora, dar nu cred că sunt singurul. Cetățenii astăzi, în România, după doi ani și jumătate de guvernare, de creștere economică, aș spune record, perioadă în care s-au mărit salariile, pensiile, a scăzut șomajul, există totuși un grad mare de nemulțumire. Sondajele arată că peste 70% din populație consideră că România merge într-o direcție greșită.
  • În condițiile în care creștere economică, cresc salariile și pensiile, șomajul e scăzut, înseamnă că în altă parte sunt cauzele acestei percepții defavorabile privind actul de guvernare. Eu cred că trebuie făcut imperios ceva, dacă vrem să abordăm cu șanse alegerile viitoare și este de interes comun acest lucru.
  • Eu nu vreau să plecăm în Opoziție , dar dacă o să văd că guvernarea se poticnește și nu poate să ofere cetățenilor ceva care să merite, să justifice continuarea guvernării, noi nu suntem dispuși la infinit să cauționăm promisiuni. La începutul acestui an am discutat despre bugetul pe 2019 și s-au făcut promisiuni și din partea Ministerului de Finanțe și din partea ordonatorilor principali de credit că vor fi capabili să consume banii pe investiții. Ce s-a întâmplat vedem acum că s-au tăiat banii de investiții, au promis că vor fi demarcate proiecte de infrastructură- proiectele de infrastrutură nu au pornit, vedem în schimb că suntem în situația în care se fac amputări masive la Educație, la Fonduri Europene, la multe alte ministere, cercetării. Eu când vorbesc de România viitorului trebuie să investesc bani în cercetare, noi tăiem peste 300 de milioane de lei de la cercetare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.