DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Teodorovici: Sporul de 15% pentru angajații din Finanțe și ANAF este justificat, duc greul economiei

economica.net
calcule finante

Sporul de 15% pentru lucrul în condiții grele și vătămătoare va fi acordat angajaților din Ministerul Finanțelor și ANAF care îl pot primi, în condițiile în care aceștia „duc greul economiei”, a declarat luni ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern, potrivit Mediafax. Teodorovici nu a precizat numărul celor care beneficiază de prevederile actului normativ, spunând că a fost creat doar cadrul legal, iar de spor vor beneficia cei care se califică. În aprilie 2019 Ministerul Finanțelor avea 25.738 de angajați.

Citește și: SURSE - Viorica Dăncilă în CEX PSD: Victor Ponta e arogant, nu a învățat nimic din alegerile prezidențiale din 2014 .

Conform unei ordonanțe de completare a Legii privind reforma în domeniul sănătății, salariile aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiilor din subordine se recalculează cu acordarea pomenitului spor, nota de fundamentare vorbind de un grad de încărcare al angajaților Ministerului de Finanţe de 134%.

Inițiatorii actului normativ notează că instituția gestionează domeniul financiar-fiscal al României, urmărind asigurarea funcţionalităţii întregului sistem organizaţional al statului, prin instituirea cadrului legal pentru colectarea veniturilor publice şi urmărirea cheltuielilor astfel încât să determine stabilitatea bugetară şi, pe cale de consecinţă, a echilibrului social şi economic, elemente care privesc securitatea naţională.

Pentru îndeplinirea acestor atribuţii, la nivelul Ministerului Finanţelor există format un „corp de funcţionari de elită cu o experienţă semnificativă în domeniul financiar-fiscal al României, al elaborării şi avizării proiectelor de acte normative în diferite domenii de activitate, precum şi litigiile de contencios administrativ, în special în cele având ca obiect reprezentarea Statului în diferite categorii de litigii de o importanţă deosebită”.

Inițial, Ministerul Finanțelor a inclus într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare ideea eliminării sporului respectiv. La acel moment surse guvernamentale evidențiau faptul că există instituții unde angajații primeau acest spor pentru că aerul din București este poluat. Măsura eliminării sporului nu ar fi afectat medicii, profesorii, polițiștii sau magistrații.

Ulterior proiectul de act normativ nu a primit avizul Consiliului Economic și Social și nu a mai apărut pe ordinea de zi a ședinței de Guvern în care a fost discutată rectificarea bugetară, deși cele două acte făceau parte din același pachet.

Eugen Teodorovici spune că proiectul de ordonanță, care cuprindea și introducerea accizei pe zahărul din băuturile răcoritoare sau reducerea numărului de secretari de stat și a personalului din cabinetele acestora, alături de alte măsuri, va fi discutat în coaliție, și va fi promovat în august sau în septembrie. Un act norrmativ privind taxa pe zahăr va fi discutat de Ministerul Sănătății cu cei interesaați, dar și în cele două comisii parlamentare de specialitate, a precizat ministrul.

Proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor prevedea taxarea băuturilor răcoritoare în funcție de conținutul de zahăr. Astfel, pentru băuturile răcoritoare cu conținut de zaharuri între 5-8 g zaharuri/100 ml produs urmau să se plătească 0,8 lei/litru, iar cele cu conținut de peste 8 g zaharuri/100 ml produs erau taxate cu 1 leu/litru. Proiectul a stărnit numulțumirea asociațiilor patronale din domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.