Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Traian Băsescu îi dă pontul Vioricăi Dăncilă și o anunță că trece la votul din Parlament: 'Este un teren virgin. Va trebui să explice CCR'

Inquam Photos / George Calin
parlament vot plen camera deputatilor

Traian Băsescu a declarat că va trebui o clarificare de la Curtea Constituțională despre cum se trece remanierea prin Parlament, deoarece nu există un articol explicit în Legea fundamentală despre acest lucru. Acesta a adăugat că nu crede că în 45 de zile guvernul va fi complet.

Citește și: Dezvăluire. Fiul unui general comunist, ajuns lider USR-PLUS!

„Eu nu cred că în 45 de zile guvernul va fi complet. Vom avea situația în care în Parlament nu vor trece cei trei miniștri oricât ar fi de buni, și doamna Dăncilă să revină. Eu nu îi văd reușind să cumpere atâția parlamentari. Ăsta e năravul PSD, de a cumpăra parlamentari”, a afirmat Traian Băsescu, miercuri seara, la Realitatea Tv.

Întrebat despre votul în Legislativ privind remanierea, acesta a explicat că nu există în Constituție ce fel de majoritate parlamentară este necesară.

„Aici de discutabil. 233 le trebuie la moțiune, dar la remaniere Constituția nu vorbete trebuie majoritate absolută sau majoritate simplă, majoritatea celor prezenți în sală. Va fi iar o dispută pe care va trebui s-o tranșeze CCR. Personal, nu cred că trebuie dată aceeași putere Parlamentului la momentul unei remanieri, fie ea și de trei miniștri, egală cu puterea Parlamentului la numirea unui guvern întreg, când aprobi un program. Deci cred că va trebui o clarificare de la CCR cum se trece remanierea prin Parlament, pentru că nu s-a mai întâmplat. Este un teren virgin. Constituția nu a mers atât de departe ca să expliciteze articolul. Nu avem. Va trebui să explice CCR”, a completat Băsescu.

Citește și: Schimbare radicală! Un celebru lanț de hypermarket renunță la acest produs

Fostul președinte a mai spus că șeful statului Klaus Iohannis ar fi trebuit să aprobe propunerile de miniștri interimari.

„Doamna Dăncilă mai are trimise la Cotroceni și propunerile de interimate. În mod normal cu asta trebuia să înceapă președintele și să le aprobe. E greu de explicat de ce ai respinge o propunere de interimat, când tot tu ca președinte ai emis decretul prin care ai numit acel ministru”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Șeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament și solicită declanșarea procedurii în acest sens.

Citește și: Anunț în toiul nopții al lui Alexandru Cumpănașu! Ce va înființa – Proiectul prezentat azi

În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susține că există soluții constituționale pentru a nu intra într-o criză profundă.

În replică, Viorica Dăncilă a anunțat că va merge în Parlament și va încerca să obțină susținerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt. Premierul a adăugat că șeful statului „a înlocuit funcția de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.