Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Un cunoscut interpret de muzică populară a fost găsit MORT

Foto Facebook
anton achitei

Îndrăgitul interpret de muzică populară, Anton Achiţei, a murit, la vârsta de 74 de ani, anunță monitorulbt.ro.

„A suit la ceruri, în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim. Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua rămas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”, este mesajul transmis de Maria Şalaru.

Om de cultură, folclorist, compozitor, cântăreț, poet și prozator, Anton Achiţei a plecat la ceruri, acolo unde se află alţi mari artişti ai neamului românesc. Vestea i-a mâhnit pe cei alături de care a cântat, dar şi pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat.

Citește și: Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor - Ce este interzis să faci în această zi .

„A plecat să cânte îngerilor Anton Achiţei! Dumnezeu să-l așeze în ceata drepţilor”, a scris pe o reţea de socializare Dan Doboş, directorul Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”.

„Din Botoșaniul lui drag, eu și soțul meu, trimitem o rugăciune către Bunul Dumnezeu, să-l primească în grădina raiului și în corul îngerilor, pe robul său ANTON ACHIȚEI ! Drum lin, plin de lumină Antoane! Te plânge Trotoșul, te jelește Siretul, suspină Prutul și Bahluiul dar mai cu seamă, pârâiașul copilăriei tale Burla de pe șesul satului Unțeni, Botoșani……E o jele plină de tăcere din Cetatea Sucevei, până la Dunărea cea mare iar tu, Antoane prietene, te-ai hotărât ca în această săptămână mare, să-ți lași cântecele moștenire, pe cei dragi cu durere și să pornești spre casa Tatălui Ceresc, să te rogi pentru noi! Drum ușor și dulce somn, Ai fost cântecului Domn, Pentru lume mângâiere, Și la joc și la durere! Condoleante familiei!”, este mesajul transmis de Mariana Honceru, cunoscut folclorist botoşănean.

Anton Achiţei s-a născut Mănăstireni, județul Botoșani. Povestea cu drag că i-a ascultat prima dată pe Gică Petrescu, Maria Tănase și Ioana Radu, la un patefon vechi de la oraș, adus de tatăl său. A cântat prima dată în public în clasa a VII-a, îndemnat de diriginta sa. „A venit aseară mama”, cântecul interpretat la o serbare şcolară, i-a adus multe aplauze şi felicitări.

Citeşte şi: Directoarea prinsă în flagrant delict primind ȘPAGĂ în poarta școlii, plasată în arest la domiciliu de instanță - referat

S-a înscris la Școala Populară de Artă din Suceava, secția canto popular, apoi s-a angajat apoi la Ansamblul din Botoșani al Casei Creației Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistriței din Bacău, și chiar a predat canto popular la Școala de Arte și Meserii din Bacău.

A evoluat în mii de spectacole în ţară şi străinătate şi mereu reuşea să ajungă la sufletul celor care-l ascultau şi-l aplaudau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.