Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Un grup de evrei ortodocși scuipă și insultă pelerinii creștini / Benjamin Netanyahu a intervenit ferm

JAMAL AWAD/FLASH90
pelerini crestini

Un grup de evrei ortodocși au fost filmați luni în timp ce scuipau și strigau la pelerinii creștini care purtau cele patru specii prin Orașul Vechi din Ierusalim. Incidentul a stârnit indignarea publicului, deoarece nu a fost primul de acest fel și a avut loc la Sukkot - pe care creștinii îl respectă ca Sărbătoarea Tabernacolelor - atrăgând anual mii de pelerini creștini în Israel, anunță jpost.com.

Marți, premierul Benjamin Netanyahu a condamnat dur orice atac asupra credincioșilor religioși: "Vom da dovadă de toleranță zero față de cei care le fac rău credincioșilor", a declarat el, subliniind că "vom lua măsuri urgente împotriva unor astfel de acțiuni".

"Comportamentul ofensiv la adresa credincioșilor este o profanare și este inacceptabil. Israelul este pe deplin angajat să protejeze dreptul sacru al libertății de cult și de pelerinaj la locurile sfinte ale tuturor credințelor", a adăugat el.Marele rabin ashkenazi David Lau a condamnat incidentul, subliniind că "astfel de comportamente inacceptabile nu ar trebui să fie asociate în niciun fel cu legea religioasă evreiască".

Ministrul de externe Eli Cohen a emis o declarație la fel de severă: "Condamn actul urât de a scuipa creștinii și de a face rău oricărei persoane din cauza religiei sau a convingerilor lor. Acest fenomen nu reprezintă valorile iudaismului.

 

"Libertatea religioasă și toleranța sunt valori fundamentale în Israel", a continuat el. "Sute de mii de turiști creștini vizitează anual Țara Sfântă pentru a explora locurile sacre importante pentru ei și pentru noi. Fac apel la toți cetățenii israelieni să respecte tradițiile și credințele tuturor celor care intră pe porțile Ierusalimului, orașul sfânt."

Rabinul-șef ashkenazi David Lau a condamnat incidentul, subliniind că "astfel de comportamente inacceptabile nu ar trebui să fie asociate în niciun fel cu legea religioasă evreiască".

Ministrul de externe Eli Cohen a emis o declarație la fel de severă: "Condamn actul urât de a scuipa creștinii și de a face rău oricărei persoane din cauza religiei sau a convingerilor lor. Acest fenomen nu reprezintă valorile iudaismului. "Libertatea religioasă și toleranța sunt valori fundamentale în Israel", a continuat el. "Sute de mii de turiști creștini vizitează anual Țara Sfântă pentru a explora locurile sacre importante pentru ei și pentru noi. Fac apel la toți cetățenii israelieni să respecte tradițiile și credințele tuturor celor care intră pe porțile Ierusalimului, orașul sfânt."

Alți miniștri și lideri, cum ar fi ministrul pentru afaceri cu diaspora, Amichai Chikli, și primarul Ierusalimului, Moshe Lion, au luat, de asemenea, cuvântul. "Trebuie să îmbrățișăm oamenii de toate religiile care vizitează Ierusalimul", a subliniat Chikli. "Este scris în Isaia: "Căci casa mea trebuie să fie numită casă de rugăciune pentru toate popoarele"."

Condamnările au atins întreaga comunitate liberală, inclusiv pe șeful Partidului Muncii, Merav Michaeli, care a declarat că "trebuie să condamnăm [astfel de acte] și vom continua să respectăm toate națiunile".

Cu toate acestea, cel puțin un extremist de extremă-dreapta i-a apărat pe cei care i-au atacat pe vizitatorii creștini. Elisha Yered, care este fostul purtător de cuvânt al lui MK Limor Son Har-Melech, a scris pe Twitter că "obiceiul de a scuipa în apropierea bisericilor sau mănăstirilor este o tradiție evreiască veche".

Israelul trebuie să protejeze "toate comunitățile religioase

Yered este suspectat de poliție pentru presupusa sa legătură cu împușcarea mortală a lui Qusai Jamal Ma'atan, în vârstă de 19 ani, în timpul unei altercații violente între coloniști și palestinieni în Cisiordania, în luna august.

El a explicat în postarea sa de marți că astfel de atacuri sunt un rezultat al persecuției îndelungate a evreilor de către creștinism.

"Poate că, sub influența culturii occidentale, am uitat ce este creștinismul, dar cred că milioanele de evrei care au experimentat cruciadele, Inchiziția [spaniolă], calomnia sângelui și pogromurile în masă nu vor uita niciodată", a scris el.

Atacul de luni a avut loc la numai o zi după ce președintele Isaac Herzog a reiterat angajamentul Israelului față de libertatea religioasă și de cult într-un videoclip pe care l-a produs pentru aproximativ 4.000 de vizitatori creștini în țară în cinstea sărbătorii Tabernacolelor.

În videoclip, el le spune creștinilor că "statul Israel va păstra întotdeauna libertatea de religie și de cult și vă consideră oaspeți bineveniți și frați și surori ai noștri".

Herzog a vorbit în contextul unei serii de atacuri anticreștine la începutul acestui an, inclusiv un eveniment lângă Zidul de Vest, unde bărbați ultraortodocși au strigat și scuipat asupra creștinilor evanghelici în timp ce se rugau pentru pace în Ierusalim. Deși incidentele au fost izolate și au fost rezolvate imediat de poliție, atunci când au fost cuplate cu vandalismul și violența împotriva altor secte în Orașul Vechi și în nord, a existat îngrijorarea că ar putea izbucni proteste în jurul Sărbătorii Tabernacolelor.

Luna trecută, președintele Ambasadei Creștine Internaționale din Ierusalim (ICEJ), Juergen Buehler, a cărui organizație planifică celebrarea sărbătorii Sărbătorii Tabernacolelor, care durează o săptămână, a declarat în cadrul unui webinar că se teme că sentimentul anticreștin este în creștere și că "sunt îngrijorat că ar putea avea un impact asupra Sărbătorii [Tabernacolelor]".

Incidentul de luni a alimentat îngrijorarea lui Buehler

Marți după-amiază, în timp ce ICEJ găzduia Noaptea Israelului la Arena Pais din Ierusalim, aproximativ 20 de protestatari au stat afară scandând "Creștinii afară" și "Evreii, nu intrați la acest eveniment".La eveniment au participat mai mulți miniștri, cum ar fi ministrul serviciilor de informații Gila Gamliel, fost președinte al Grupului Aliaților Creștini din Knesset.

Mai mult, un purtător de cuvânt al ICEJ a declarat pentru Post că unii lideri de dreapta au încercat să determine oficialii să denunțe sărbătoarea, dar fără succes.Herzog le-a spus credincioșilor creștini că Israelul va "insista să protejeze toate comunitățile religioase" și că acest angajament "merge până în inima a ceea ce suntem ca stat evreu și democratic și nu este un lucru asupra căruia vom face vreodată compromisuri".

De asemenea, el i-a lăudat pe creștini pentru că au venit la Ierusalim și pentru că și-au împărtășit "dragostea fraternă față de poporul evreu".Miercuri, la ora 15.00, mii de creștini sunt așteptați să iasă în stradă pentru Marșul de la Ierusalim.Vizitatori din peste 100 de națiuni se vor îmbrăca în costume naționale, vor purta pancarte care citează Biblia și își vor exprima sprijinul pentru Ierusalim și Israel.Adesea, participanții la marș împart steaguri naționale și bomboane. 44 de sărbătoare a Tabernacolelor. Înainte de COVID-19, aproape 6.000 de creștini veneau în Israel pentru această ocazie.În timpul pandemiei, peste 7.000 au participat online.Pe măsură ce turismul a revenit în Israel, numărul de vizitatori este din nou în creștere. vicepreședintele ICEJ, David Parsons, a declarat că printre cei 4.000 de vizitatori din acest an se numără o delegație la nivel înalt din Fiji, inclusiv viceprim-ministrul, care a venit în Israel cu un avion închiriat și va avea întâlniri în jurul viitoarei mutări a ambasadei țării la Ierusalim. în plus, există vizitatori creștini din Egipt și din alte țări din Orientul Mijlociu.

El a declarat: "Tradiția noastră evreiască vede acest sezon din timpul festivalului recoltei ca pe un moment de universalitate, când toți oamenii tind spre abundența și binecuvântarea divină", adăugând că în Cartea lui Zaharia este descrisă "adunarea națiunilor la Ierusalim" pentru a sărbători Sukkot."Aici, acum, voi trăiți această viziune", a spus președintele."Astăzi, vorbim același limbaj al credinței, limbajul binecuvântării, limbajul păcii și limbajul iubirii".

Netanyahu a trimis, de asemenea, o adresă video creștinilor, invitând mai mulți "prieteni creștini [să] vină la Ierusalim pentru a sărbători împreună cu noi Sărbătoarea Tabernacolelor".

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.