Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Un nou conflict este pe cale să înceapă: S-au încheiat negocierile de pace

ultimasnoticias.com.ve
rebeli eln

Gruparea columbiană de gherilă ELN a anunţat o îngheţare a negocierilor de pace şi o "criză deschisă" cu guvernul, denunţând "încălcări" ale regulilor convenite în discuţiile lansate în 2022, potrivit AFP.

"Fără vina noastră, discuţiile dintre ELN (Armata de Eliberare Naţională) şi guvernul naţional intră într-o fază de îngheţ, până când guvernul este dispus să-şi respecte angajamentele", a transmis gruparea guevaristă de gherilă într-un comunicat datat 19 februarie şi publicat marţi seara, conform Agerpres.

ELN acuză autorităţile din Bogota că nu au respectat regulile convenite la începutul discuţiilor, care au loc în prezent în Cuba.

Gruparea de gherilă a criticat în special stabilirea unui dialog cu guvernatorul departamentului Narino (sud-vest), Luis Alfonso Escobar, în paralel cu discuţiile în derulare.

"Prin publicarea unui astfel de aranjament, deghizat într-un dialog regional, procesul intră într-o criză deschisă şi suntem obligaţi să solicităm consultări cu delegaţia noastră" de negociatori, a spus ELN în comunicatul său.

Au suspendat o ”grevă armată”

Luis Alfonso Escobar a declarat duminică presei că discuţiile din regiunea sa sunt programate să înceapă în prima săptămână a lunii martie. El a salutat această "teritorializare a păcii".

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea guvernului columbian.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, ELN a oferit un angajament de bunăvoinţă prin suspendarea unei "greve armate" pe care o impunea în vestul Columbiei pentru a denunţa "complezenţa forţelor publice" cu grupurile paramilitare.

Această "grevă armată", care a forţat mii de ţărani să rămână închişi în casele lor, a fost aspru criticată de negociatorul guvernului şi de Biserica Catolică, doi actori majori în negocierile de pace, ELN fiind acuzată că nu a respectat termenii armistiţiului, care era în vigoare din august.

Comisarul pentru pace însărcinat cu discuţiile pentru guvern a pus sub semnul întrebării disponibilitatea de dialog a ELN şi a Statului Major General Central (MCS), principala disidenţă a fostului grup de gherilă FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), care a semnat un acord istoric de pace în 2016.

Ales în 2022 ca primul preşedinte de stânga din istoria ţării, Gustavo Petro a început discuţiile cu principalele grupuri armate care operează în Columbia. Acest dialog se referă la ELN, dar şi la disidenţii FARC care resping acordul de pace, precum şi la grupurile paramilitare şi traficanţii de droguri.

Mai multe runde de negocieri au avut deja loc în Venezuela, Mexic şi Cuba, care acţionează ca garanţi cu guvernele Braziliei, Chile şi Norvegiei. La aceste ţări se adaugă Germania, Spania, Suedia şi Elveţia, care însoţesc discuţiile, precum şi un reprezentant al Secretarului General al ONU.

Prezentă în vest, pe coasta Pacificului şi în nord-estul de la frontiera cu Venezuela, ELN, al cărei număr este estimat la 5.800 de luptători, sfidează statul columbian încă de la înfiinţarea sa în 1964, în urma revoluţiei cubaneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.